Geplaatst op

Bomen, herfstkleuren, genieten

Aanschouw de 6 meest gewilde herfstbomen. Deze bomen beginnen pas echt hun glorie te krijgen wanneer de herfst is aangebroken.

Rood, geel, groen, oranje of toch liever allemaal? Bij sommige bomen lijkt het wel alsof ze de helft van de regenboog mochten gebruiken. Gelukkig maar voor ons, want wij kunnen er van genieten. Hieronder ziet u de 6 meest begeerde herfstbomen. Zit uw favoriet er ook bij?

Bomen met herfstkleuren

 • De eerste is de ”Amberboom” of voor de latijn lezende mensen: Liquidambar Styraciflua
Amberboom Liquidambar styraciflua
”De Amberboom”
 • De tweede bekende is de ”Japanse esdoorn”, ofwel: Acer Palmatum. Deze herfstkleuren zijn alom bekend.
Japanse esdoorn op stam kopen
”De Japanse esdoorn”
 • De derde in de rij is de ”Krentenboom’‘, ook wel de Amelanchier lamarckii genoemd (als u het kan uitspreken tenminste :))
Krentenboom kopen
”De Krentenboom”
 • Aangekomen bij de vierde in de rij, de ”Gele kornoelje” (cornus mas). Kunt u de Herfstkleur al raden?
Gele kornoelje kopen
”De Gele kornoelje”
 • De vijfde is mijn persoonlijke favoriet en is de ”Japanse notenboom” (Ginkgo biloba). Bekijk deze kleur geel is! Bijna niet te beseffen toch?
Japanse notenboom
”De Japanse notenboom”
 • De laatste boom draagt niet voor niks het woord ”sier” met zich mee. Het is de ”Japanse sierkers” (Prunus Serrulata).
Sierkers (Prunus accolade) kopen
”De Japanse sierkers”

Al deze bomen zijn op dit moment geschikt om te planten. Als u wilt kunt u nog genieten van deze herfstkleuren van de boom in uw (voor)tuin.

Geplaatst op

Uw eik een ”processierupsen eik”?

Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat u iets leest of hoort over de processierups. Sterker nog, er wordt 10 keer zoveel naar gezocht als vorig jaar en er is in totaal 2.7 miljoen keer naar gegoogeld. In deze blog gaan wij u niet vertellen hoe u zich tegen de processierups kan beschermen, want dat hoort u overal al. Wij gaan u vertellen hoe we u van die processierups af kunnen helpen!

Processierups in de tuin

Het kan zo zijn dat u zelfs een processierups in de tuin heeft, of sterker nog, een heel nest. Nu kunnen we u gaan vertellen hoe deze deskundig weg te halen, of hoe u (en uw kinderen) er tegen te beschermen. Maar deze processierupsen komen volgend jaar gewoon weer terug en waarschijnlijk met nog meer ook. Het weghalen van de eik is het meest verstandigst. Vooral als u een ”Amerikaanse eik” heeft, dan is de kans groot dat er binnen nu en een paar jaar dit beestje in uw tuin zit.

We gaan er even van uit dat u nu de boom heeft weggedaan naar het grof vuil, maar wat dan? Wij hebben nog nergens gelezen wat nou de beste vervanger is voor de Eik en we nemen aan dat u geen kale plek(ken) in uw tuin wilt. De beste vervanger is de:  Beukenboom.

De Eik met processierups wegvoeren

Maar hoe komt u nou van die boom af? Dat is eigenlijk heel simpel, alleen er is wel een grote kans dat u in het bezit van een bedrijfswagen moet zijn, of van een aanhangwagen. U kunt de boom namelijk naar de ”Avri” brengen. Kijkt u anders even op de website van www.avri.nl en bekijk daar de mogelijkheden. 

Wilt u meer weten over de processierups of over de vervangingsboom van uw Eik? Neem dan gerust even contact met ons op, we staan graag voor u klaar.

Geplaatst op

Alles aangeplant, maar wat dan?

Wanneer is er niks aan de hand
Wij van BetuweBomen.nl krijgen na het voorjaar nog wel is van wat mensen de vraag: ”Help, doet mijn plant/heester/boom het wel goed?” Ten eerste, wij helpen u graag, u mag ons altijd contacteren. Ten tweede is er vaak eigenlijk helemaal niks aan de hand. Hieronder worden enkele situaties geschetst:

 • • Als een groenblijvende plant/heester/boom het eerste jaar in nieuwe grond zijn blad toch enigszins verliest of verkleurt, geen zorgen, dit is geheel normaal. Deze moet gewoon even wennen aan zijn nieuwe omgeving, dat moeten wij mensen ook wel is.
 • •Indien een plant/heester/boom het eerste jaar een klein beetje inkakt, is er inprincipe nog niks aan de hand. Echter als deze in het voorjaar/zomer uiteindelijk geen nieuwe knoppen laat zien, dan is het wel foute boel.

Wanneer moet u absoluut bellen  
Indien onze website aangeeft dat de plant/heester/boom zou moeten bloeien en deze doet dit niet, dan moet u deze even nader inspecteren. Indien u ziet dat er niks gebeurd met de plant/heester/boom en dat er geen nieuwe knoppen/takjes aan komen, dan kunt ons het beste even bellen, dan helpen wij u graag. 


Ook in de zomer kunt u overigens gewoon planten/heesters/bomen bij ons kopen, dat is geen enkel probleem. Wij verkopen het hele jaar door.

Geplaatst op

Lekkere fruitbomen kopen

Ongeveer 10 jaar geleden was er eens een man genaamd ‘’Toom’’. Meneer Toom wilde toendertijd een heerlijke fruitboom. Hij kocht 10 jaar geleden daarom een jonge appelboom, in de hoop dat deze in 10 jaar heerlijke vruchten zou geven. In september vorig jaar zag Toom voor de eerste keer, echte grote prachtige appels hangen aan zijn boom. Apentrots pakte hij zijn eerste appel, stopte het in zijn mond en… SPIT! De Appel smaakte totaal niet zoals verwacht, meneer Toom had namelijk een notarisappelboom gekocht 10 jaar geleden… Maar hoe weet u nou, welke Fruitboom u moet kopen? BetuweBomen.nl Helpt!

Sier(fruit)bomen
Uiteraard willen we de sier(fruit)bomen geen slechte naam geven door het bovenstaande verhaal. Sterker nog, de sierbomen kunnen juist ontzettend mooi zijn. Kijkt u maar eens naar de Sierperenboom die we hebben staan op de website.  Sierpeer

Fruitbomen kopen
Voor de echte fruitliefhebbers komt hier het interessantste gedeelte. Want welke fruitboom van welk soort, geeft nou de lekkerste vruchten. We sommen ze hieronder voor u op.


U vraagt zich nu ongetwijfeld af. Leuk, handige feitjes, maar wanneer geven deze bomen vrucht? Als u op de link klikt, dan ziet u bij ieder soort staan wanneer deze vrucht geven. Dit verschilt namelijk nogal per soort, maar natuurlijk ook welke maat u koopt. U kunt natuurlijk ook een fruitboom kopen die al vrucht geeft.

Oude fruitbomen kopen
Zoals al benoemd, kunt u ook fruitbomen kopen die al vrucht geven. In dat geval kunt u het beste kijken naar de oude fruitbomen op onze site. Oude fruitbomen

Logischerwijs betaalt u meer voor een oudere boom dan voor een jongere boom, omdat deze al veel meer aandacht en tijd heeft gekost dan een jong boompje. Toch zijn deze bomen erg in trek, want wie wil er nou niet genieten van zijn eigen vruchten in eigen tuin.

Geplaatst op

Buxus heeft mot met buxusmot

Het gevaar
Gelukkig is de buxus een hele taaie plant met een zeer goed herstelvermogen. Jammer genoeg kan ook de buxus niet elke aanval aan, wat betekend dat als de buxusrups een aantal jaar in uw buxus zit, dat het dan ook echt ‘’game over’’ is voor uw buxus. De buxusrups blijft eten van uw buxus tot en met oktober, dan valt de buxusrups in een winterslaap en begint het hele proces weer in het voorjaar. Deze rups kunt u dus het gehele jaar tegenkomen, wat betekend dat ze dus ook verwijderd kunnen worden gedurende het jaar.

Buxusmot verwijderen?
Dit verwijderen is ontzettend belangrijk, want ze planten zich meerdere malen voort in slechts 1 jaar. (Best knap ergens.) Bij het verwijderen van de buxusmot is het belangrijk dat u eerst kijkt bij de buren of zij ook buxus hebben. Indien dit zo is, zal u samen met uw buurman de buxus moeten bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Is er al schade geleden aan de takken? Gooi deze dan zo snel mogelijk weg met rupsen en al in een goed gesloten verpakking.

De oplossing!

Is uw buxus zo ver beschadigd dat hij echt eruit moet, maar wilt u wel weer een (soort) buxus in uw tuin? Dan zijn er 2 dingen zeer belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe (soort) buxus.

 1. Buxusrupsen komen op kunstlicht af, probeer de buxus dus niet in het kunstlicht te plaatsen
 2. Bekijk ook eens de Japanse Hulst, deze lijkt exact op de buxus, alleen de buxusrups lust deze plant niet. Probleem gelijk opgelost.
Geplaatst op

Uw tuin tijdens uw vakantie

Heeft u een vijver?
Naast gras, stenen, bomen en planten heeft u misschien ook wel een prachtige vijver in uw tuin staan. Nu weten wij van BetuweBomen natuurlijk niet hoe u uw vissen het beste kan verzorgen, maar weten we wel het één ander over het verzorgen van de vijver. Zorg er ten eerste voor dat het waterpeil van uw vijver hoog genoeg blijft. Ten tweede kunt u tijdens uw vakantie het beste een klein fonteintje neer zetten in uw tuin, die aangezet kan worden door middel van een tijdklok. Niet omdat dit er leuk uitziet, maar omdat het zuurstof geeft aan uw vissen. Wat goed is voor (naast) uw vijver en er ook leuk uit ziet, zijn de hartlelies. Klik op Hartlelie om deze te bekijken.


Houd uw gazon stralender dan de zon
Naast uw vijver, planten en bomen heeft u misschien ook nog een prachtig stuk(je) grasmat liggen. Deze grasmat kan in de zomer het beste één keer per week worden gemaaid. Vraag daarom aan uw aardige vriend, vriendin en/of buurman, die uw tuin tijdens uw vakantie bewaakt, één keer per week het gras te maaien. Heeft u na het lezen van deze blog nog enkele vragen over, of wilt u nog snel even iets aanplanten voordat u op vakantie gaat? Twijfel niet en bel ons op het nummer 06 39385017.

Geplaatst op

Uw groene parasol

Geniet u er ook zo van? Het is lente, alles staat in bloei, de dagen worden warmen EN… we kunnen weer lekker bruin worden. Dat laatste is voor vele mensen een grote vreugd. Lekker zonnen op vakantie, aan het strand of op het terras of natuurlijk gewoon in de eigen tuin. Maar heeft u daar eigenlijk wel genoeg schaduw om niet te hoeven verbranden?

U heeft het ongetwijfeld is een keer meegemaakt; U lag lekker te zonnen om bruin te worden, maar toen opeens voelde u het bij uw schouders opeens een beetje prikken? U kijkt even naar uw schouders, maar nee hoor, ze zijn nog niet rood. Een half uurtje later echter, begint het een beetje te branden en op dat moment weet u het… ‘’Toch verbrand’’.

Ondanks het feit dat mensen vaak wel zonnebrand thuis hebben liggen, verbranden best veel mensen hun huid in de tuin. Dit is best logisch, want als men eenmaal lekker ligt, heeft men natuurlijk geen zin om zich eerst in te gaan smeren met smurrie om vervolgens met de kleffe zonnebrand weer op de goeie kussens te gaan liggen. Onder de grote parasol gaan liggen kan natuurlijk altijd, maar dan krijgt u weinig mee van het heerlijke zonnetje dat boven u schijnt. De vraag is daarom ook: ‘’Is er dan niks dat men kan laten genieten en tegelijkertijd ook kan beschermen tegen de zon?’’

Het antwoord is: ‘’Jawel, de groene parasol’’. Deze groene parasol kunt u zien op het plaatje boven deze tekst. De officiële naam van de boom is ‘’Dakplataan’’ wat in het latijn ‘’Platanus hispanica acerifolia’’ is. Deze dakplataan laat u genieten van de zon, maar beschermt met zijn schaduw u ook tegen de zon.

De groene parasol heeft de volgende kenmerken:

 • • De boom bloeit in mei en groeit relatief hard.
 • • De boom kan het beste gesnoeid worden in de periode van oktober t/m maart, waarbij u elk jaar het beste de takken op de zijarmen terug kan snoeien op zo’n 4 cm hoogte.
 • • De boom kan worden gesnoeid in de zomer, maar dan is het verstandig om een mondkapje op te doen vanwege het stuifmeel.
 • • De boom is goed bestendig tegen de winter.

Bent u benieuwd of deze boom ook bij u in de tuin past? Klik dan op de volgende link: De groene parasol .

Geplaatst op

(Het geheim) achter de geraniums

Vaste planten

Sommige planten zijn er in tal van kleuren, geuren en maten te kopen. De Geranium planten, ook wel ‘’ooievaarsbek’’ genoemd, is zo’n plant. Maar hoe kunt u nou de perfecte ooievaarsbek uitkiezen voor uw tuin en hoe kunt u deze planten het beste onderhouden? BetuweBomen geeft het antwoord!
Vooraf is het belangrijk om te weten dat bij elke plant op onze website precies staat aangeven: wat deze plant nodig heeft, hoe hij onderhouden moet worden, welke kleur hij heeft, etc. Alle informatie die u zoekt, staat dus aangegeven bij het artikel zelf, dus verder zoeken hoeft niet meer! Weet u al precies wat u wilt hebben? Gebruik dan de makkelijke zoekfunctie. Weet u ongeveer wat u wilt hebben? Gebruik dan de gemakkelijk toepasbare filters links in uw scherm.

Om voor u een korte samenvatting te geven van wat de ooievaarsbek is, worden hieronder enkele kenmerken opgenoemd van de ooievaarsbek:

 • • Ooievaarsbekken bloeien in mei, juni, juli of augustus.
 • • Ooievaarsbekken zijn een goede bodembedekker.
 • • Ooievaarsbekken moeten gepland worden op de plek met zoveel mogelijk zon.
 • • Ooievaarsbekken moeten gepland worden in een voedselrijke grond.
 • • Ooievaarsbekken moeten gepland worden in een voedselrijke grond.

Bovendien is de ooievaarsbek er in tal van kleuren beschikbaar. U kunt deze plant dus mooi matchen met andere planten of bomen in u tuin, zodat u tuin er strak en/of gevarieerd uit ziet. Verder wordt er door plantenprofessionals aangeraden om de ooievaarsbekken naast de voorjaarsbollen te plaatsen. Een leuk bijkomend feitje is dat ooievaarsbekken ook goed werken tegen onkruid.

Tenslotte hebben de ooievaarsbekken in elk seizoen een andere aanpak van verzorging nodig. Dit ziet er als volgt uit:

Voorjaar

‘’De beste planttijd voor de ooievaarsbekken.’’ Vanaf mei kunnen ooievaarsbekken in de tuingrond worden geplant.

Zomer

Indien de bloeitijd van de ooievaarsbek is geweest, dient u de bloem er van af te snijden. Bij droog weer heeft de ooievaarsbek veel behoefte aan water.

Najaar

In het najaar is het verstandig om de ooievaarsbek tot 10 cm boven de grond af te snijden. De ooievaarsbek is wel winterhard.

De ‘’Geranium Rozanne’’ is de meest populaire ooievaarsbek. Bent u ook benieuwd hoe deze eruit ziet? Klik dan snel op de volgende link:Geranium Rozanne

Geplaatst op

De plantenkeus een moeilijke keuze?

 1. 1. Groei van de plant
 2. U wilt natuurlijk dat uw plantjes mooi groeien en uiteindelijk in de bloeimaand in volle glorie stralen. Hiervoor moet u goed in de gaten houden waar u uw planten neerzet. Is de plant een echte zonneliefhebber? Dan moet u er voor zorgen dat deze natuurlijk niet in de schaduw wordt neergezet. Ook zal u goed moeten kijken welke grondsoort (Klei, leem of zand) u in de tuin heeft. Niet elke plant groeit namelijk even goed en even snel op elk grondsoort. Op onze website kunt u bij elke plant zien, wat deze plant nodig heeft, dus u hoeft geen duizenden websites meer af te struinen.

 3. 2. Hoogte van de plant
 4. Het is natuurlijk fantastisch als u een plantje heeft gevonden dat helemaal bij u en uw tuin past. Het laatste waar wij alleen nog wel voor willen waarschuwen is de hoogte van de plant. Sommige plantjes zijn op jonge leeftijd zeer klein, maar worden soms heel snel heel groot. Om te voorkomen dat de plant(en) te veel ruimte in uw tuin innemen, kunt u makkelijk op onze website bekijken hoe groot de plant wordt.

Zoekt u plantjes die in mei prachtig gaan bloeien? Klik dan op de volgende link: Mei-bloeiers

Geplaatst op

Hortensia’s, want wat bloeit er mooier?

 1. 1. Snoei uw hortensia 30cm boven de grond af voordat de vorst begint
 2. Niemand wil natuurlijk een lelijke bruine hortensia in zijn tuin. Daarom kunt u het beste uw hortensia 30 cm boven de grond afsnoeien, voordat de vorst begint. Uw hortensia gaat zo langer mee, krijgt in het voorjaar een mooiere bloei en uw tuin staat er nog steeds verzorgd bij.

 3. 2. Zorg voor een goede natte bodem
 4. Sommige hortensia’s kunnen wel 2 meter hoog worden. Maar om uw hortensia goed te laten groeien, moet de grond wel vocht tot zich kunnen innemen. Op deze manier ontwikkelen de wortels goed en ziet u misschien in juni al de eerste bloemknoppen tevoorschijn komen.

 5. 3. Weinig tijd? Plant de ‘’Hydrangea paniculata Limelight’’
 6. Heeft u weinig tijd om uw tuin bij te houden, maar wilt u toch een prachtige hortensia planten? BetuweBomen raadt in uw geval de ‘’Hydrangea paniculata Limelight’’ Hortensia aan. Deze hortensia groeit op elk grondsoort prachtig en is zeer winterhard. Bent u benieuwd naar deze hortensia? Klik dan op de volgende link: Hydrangea paniculata Limelight