Wanneer en hoe berkenboom snoeien?
De berkenboom is met zijn witte stam en uniek bladerdek een ware eyecatcher. Heeft u deze prachtige bomen in de tuin staan en bent u benieuwd hoe u het snoeien van de berkenboom aanpakt? Wij vertellen u wanneer u het beste aan de slag gaat en welk stappenplan u het beste kunt volgen. Succes!
Wanneer berkenboom snoeien?
Het beste moment om een berkenboom te snoeien is in november of december. Dit is omdat de sapstroom half januari op gang komt. Door het juist hiervoor te doen zorgt u ervoor dat de boom niet gaat ‘bloeden’. Dat wil zeggen dat de berkenboom door de combinatie van snoei en sapstroom veel vocht zal verliezen.
Optioneel kunt u een tweede snoeibeurt inplannen in de zomer. Dit moment is snoeien echter wat lastiger doordat er blad aanzit. Kies daarom voor een lichte snoeibeurt als u de berkenboom terug wilt snoeien. De berk groeit behoorlijk snel, waardoor zo’n extra snoeibeurt volgens velen wenselijk is. De keuze is natuurlijk aan u!
Berkenbomen snoeien, wanneer beste moment:
- 1e snoeibeurt: november of december, maar snoei de berkenboom in het najaar niet als het vriest of als er vorst op komst is. De berkenboom heeft dan meer moeite met herstellen.
- 2e snoeibeurt: zomer, maar snoei de berkenboom niet als het extreem heet is, omdat de geknipte takken dan sneller zullen verbranden.
Hoe berkenboom snoeien?
Het snoeien van berkenbomen is gelukkig helemaal niet moeilijk. Zo pakt u het berkenbomen snoeien het beste aan:
- Zorg voor een schone snoeizaag. Een elektrische takkenzaag is wat dat betreft een goede keuze, want deze zijn ook opgewassen tegen dikke takken.
- Ook een trapje komt goed van pas, om bij de takken van de boom te kunnen. Positioneer deze dusdanig dat u er goed bij kunt en dat de tak niet op uzelf valt als u de takken afzaagt.
- Top nu de takken terug tot op de gewenste hoogte. Er zullen dan vanzelf nieuwe scheuten komen op de plekken waar gezaagd is.
Drastisch terugsnoeien? Berkenboom knotten!
Wellicht heeft u ook wel eens gehoord van het knotten van de berkenboom. U kunt dit doen om verschillende redenen. De eerste is dat u dit simpelweg erg mooi vindt. De tweede is dat uw berkenboom te hard gegroeid is en dat u dit flink wilt indammen. Hoe pakt u het knotten van de berkenboom aan:
- Het knotten van de berkenboom doet u in november of december
- U zaagt alle zijtakken af tot aan de hoofdstam
- Nu krijgt hij in de eerste jaren na dit karwei vanzelf die bijzondere bolvorm
- Uiteindelijk zal hij weer in zijn oorspronkelijke vorm terug groeien
Berkenboom opkronen
Heeft u nu een berkenboom van 2 of 3 meter en zou u deze flink willen laten groeien en de stam willen verlengen zonder zijtakken? Dan moet u al zo vroeg mogelijk beginnen met het weghalen van de zijtakken. Uiteindelijk zal de boom groeien en blijft de stam mooi vrij van takken. Wilt u op een later moment die takken nog weghalen, dan is de kans groter dat er een infectie optreedt, omdat de snoeiwond groter is.
Bloedende berk, wat te doen?
Als u op het verkeerde moment gesnoeid hebt, dus tijdens de periode met flinke sapstromen, dan kunt u dat gaan zien aan de snoeiwonden en de stam. Die stam kan namelijk rood en/of geel uitslaan, of wittig waarbij het lijkt alsof er een soort kauwgom over uit is gesmeerd. Dit komt door bacteriën die het voedzame sap uit de berk als voeding gebruiken. Overigens kan de berk ook gaan bloeden als er een tak afbreekt, dus het is zaak om die gedurende de snoeiperiode ook weg te halen indien u ze ontdekt.
Dit bloeden kan de boom erg verzwakken. Op internet leest u tal van tips om dit op te lossen, waarbij de meeste tips zich richten op het afdekken of zelfs afbranden van de wond. Het nadeel – indien er al bacteriën inzitten – is dat u op deze manier de ziektemakers opsluit, wat juist een tegenstrijdig effect kan hebben.
Wat u dan wel kunt doen? Niet zo veel. Bij droogte kunt u de plant wat extra water geven (niet te veel!), en verder zal de plant vaak uit zichzelf herstellen. Verder is voorkomen natuurlijk beter dan genezen! Door op het juiste moment te snoeien is de kans relatief klein dat uw berkenbomen gaan bloeden.
Nieuwe berkenbomen kopen
Als uw berkenboom dusdanig veel sap heeft verloren dat hij volledig afsterft, dan kunt u de bomen vervangen. Daarvoor kunt u terecht bij BetuweBomen.nl. Wij kweken de kersverse berkenbomen in eigen kwekerij en brengen ze bij u thuis. Optioneel maakt u gebruik van onze inplantservice. Vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
- Himalayaberk (Betula utilis Jacquemontii)Vanaf €85.00
- Ruwe berk (Betula pendula)Vanaf €109.00