Geplaatst op

bladhoudende leibomen snoeien en verzorgen

Bladhoudende leiboom

”bladhoudende leibomen”, die term hoort u denk ik niet zo vaak. Er is ook een kans dat u gelijk denkt aan de ”groenblijvende leibomen”. In dit geval zit u warm, maar er is een belangrijk verschil. Want de boom die u heeft (of geïnteresseerd in bent) blijft namelijk helemaal niet groen in de winter. Nee, deze verkleurt, maar blijft wel hangen aan de boom. Een interessante leiboom dus. In deze blog vertellen we u hoe u de bladhoudende leibomen kunt snoeien, verzorgen en ervoor zorgen dat ze er zo strak mogelijk uit zien. We geven u hieronder even 5 tips!

Bladhoudende leibomen snoeien

Als u een jonge bladhoudende leiboom heeft (of wil kopen) dan heeft deze boom nog niet heel veel blad en ook nog niet zoveel takken. We nemen aan dat u uiteindelijk een mooi vol bladerdek wilt krijgen. Daarom is het handig om ieder weer in overweging te nemen of het handig is om te snoeien, want soms is pure groei ook even goed. Het is goed om eerst de gegroeide takken uit te buigen tot het complete leirek is gevuld. Belangrijk is dan om de zijkanten goed te blijven snoeien zodat er ook weer goede groei komt.

Hoe te snoeien

Wellicht denkt u: ”maar BetuweBomen, nu weet ik nog steeds niet hoe te snoeien”. Geen zorgen, dat gaan we u nu vertellen. Het is hoe dan ook belangrijk te weten dat u snoeit in de vorm van het bladerdek. Het is dus vooral vorm snoei. Jonge takjes snoeien is overigens geen goed plan. Maar verder is het heel simpel, gewoon snoeien met de vorm. Meer tips online op onze website vindt u op de algemene pagina van de leibomen, namelijk: https://betuwebomen.nl/c/bomen/leibomen/.

Bladhoudende leibomen verzorgen

Wellicht denkt u na het snoeien: ”Zo, hier heb ik wel weer genoeg tijd ingestoken”. Ten eerste hopen we natuurlijk dat u dit niet denkt, maar…. Ten tweede moeten we u ook informeren dat dit nog niet het enige is. Er komt ook nog een beetje verzorging bij kijken. Dit is echt niet zoveel werk als het snoeien, maar het is wel iets waar u op moet letten, zodat uw bladhoudende leiboom gewoon mooi en gezond blijft:

 1. Onkruid wieden rondom de boom, zodat de leiboom niet verstikt;
 2. Het wild van de leiboom snoeien, dit zijn de kleine takjes die op de stam van de boom groeien;
 3. Het water geven natuurlijk, erg belangrijk. In de hete zomer kan dit echt noodzakelijk zijn.

Het planten van een leiboom

Ook over het planten van een bladhoudende leiboom hebben we al het één en ander geschreven op de algemene pagina over leibomen, we leggen het hier gewoon nog een keer uit. Het kan natuurlijk zo zijn dat uw leiboom al op een prachtige plek staat. Niet weghalen en verplanten na deze blog, gewoon van blijven genieten ;). Maar het kan ook zo zijn dat u er ééntje (bij) wil kopen of verplanten. In dat geval gaan deze tips erg nuttig zijn.

Planten van de bladhoudende leiboom

 1. Plant de leiboom binnen 5 dagen na levering. Anders kan er schade ontstaan;
 2. Wellicht schrikt u even van de jutte zakken die om de boom heen zitten. Geen zorgen, die kunt u gewoon eromheen laten en in de grond stoppen. Sterker nog, we raden u het aan om niks aan de kluit te doen;
 3. Indien u echt alle 5 de dagen wilt gebruiken voor het planten, leg de boom dan op een wind en vorstvrije plek. Anders loopt het geheid verkeerd af;
 4. Maak vervolgens eerst een gat van 1,5 keer zo groot als de kluit/pot;
 5. Stop die leiboom lekker in het gat en vul het aan met losse grond en Aanplantgrond;
 6. Bij leibomen is het ZEER verstandig om 2 Boompalen bomen erbij te plaatsen;
 7. Giet drie emmers water bij de boom, gelijk na het aanplanten (dit is in de zomerperiode);
 8. Stamp de grond even goed aan.

Goede plekken voor de leiboom

Misschien heeft u onze hulp hier helemaal niet bij nodig hoor, maar we helpen natuurlijk altijd graag. Want laten we op het voorgaande even een kleine analyse loslaten. Deze leiboom heeft een mooi bladerdek, dus dat betekent mogelijk privacy. Ook zijn ze erg elegant. Persoonlijk ben ik een liefhebber van de Magnolia Susan (meerstammige Magnolia) in samenstelling met de leiamberboom. Sowieso zijn meerstammige bomen echt mooi bij leibomen. We vinden het overigens leuk als u een foto maakt van uw tuin met uw leiboom en die naar ons opstuurt (of op facebook zet.) Dat waarderen we!