Geplaatst op

bladverliezende leibomen snoeien en verzorgen

sierpeer leiboom

Heeft u thuis een leiboom die niet bladhoudend is? Een kleine reminder, een leiplataan, lei amberboom, leilinde & lei sierpeer verliezen allemaal hun blad in de winter en dat maakt hen een ”bladverliezende leiboom”. Dat klinkt natuurlijk heel negatief, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een bladverliezende leiboom kan vaak beter tegen de vorst dan een groenblijvende, groeit vaak sneller en heeft tenminste een herfstkleur! In deze blog vertellen we u alles over het snoeien en planten van deze bladverliezende leibomen, zodat uw bomen er ieder jaar mooi bij kunnen staan!

Bladverliezende leibomen snoeien

Bladverliezende leibomen mag u zeker te weten snoeien! Nu denkt u wellicht: ”Ja, dat weet ik, maar vertel me wanneer”. Vooruit, dat gaan we u ook vertellen. U kunt het beste snoeien nadat het meeste blad van de boom is gevallen. November en december zijn hele veilige maanden vaak. Dan is de sapstroom ook nog niet op gang gekomen. Voor de meeste bomen kunt u dus deze 2 maanden aanhouden als veilig. Maar dit is nog niet alles, het is ook belangrijk om te weten ”hoe te snoeien”. We nemen tenminste aan dat u een lekker vol scherm wil krijgen. We leggen het even uit:

Hoe te snoeien

 1. In november en december
 2. met een snoeischaar
 3. Snoei bij jonge bomen 5 centimeter van de kraag (verdikking) af
 4. Snoei bij oudere bomen gewoon af bij de kraag maar niet op de kraag!
 5. Snoei nooit meer dan 30% van de takken af
 6. Snoei met het scherm mee en zorg voor een mooi vlak
 7. Wilt u meer informatie? https://www.youtube.com/watch?v=9ZkFU6xCaUc. Meer tips online op onze website vindt u op de leibomen pagina, namelijk: https://betuwebomen.nl/c/bomen/leibomen/.

Bladverliezende leibomen verzorgen

Maar het snoeien van de bladverliezende leibomen is natuurlijk niet alles. Okey, het is het meeste werk, dat moeten we toegeven, maar voor de mooiste leibomen, ja daar moet meer in worden gestoken. Hieronder geven we u gewoon nog een paar tips mee, waardoor wij denken dat uw leibomen helemaal mooi blijven. Geen zorgen, dit is niet zoveel werk.

 1. Onkruid wieden rondom de boom, zodat de leiboom niet verstikt;
 2. Het wild van de leiboom snoeien, dit zijn de kleine takjes die op de stam van de boom groeien;
 3. Het water geven natuurlijk, erg belangrijk. In de hete zomer kan dit echt noodzakelijk zijn.

Het planten van een leiboom

Waarschijnlijk staat uw bladverliezende leiboom al in de grond en denkt u misschien: ”Wat heb ik nu weer aan deze tips?” Nou helemaal niks als u nooit meer in uw leven een boom gaat kopen. maar indien u naar aanvulling zoekt, dan zijn deze bomen kneiters handig! Hieronder geven we u daarom wat tips mee:

 1. Plant de leiboom binnen 5 dagen na levering, zo voorkomt u schade;
 2. Laat de leiboom in de kluit zitten;
 3. Leg de boom voor het planten op een wind- en vorstvrije plek. Stelt u zich is voor dat u 4 dagen in de bagger kou staat zonder voeding… Dat overleven we vaak niet.
 4. Maak voordat u gaat planten een gat, 1,5 keer zo groot als de kluit/pot;
 5. Stop de boom in het mooi gat en vul het aan met losse grond en Aanplantgrond;
 6. We drukken u op het hart om 2 Boompalen bomen erbij te plaatsen;
 7. Giet drie emmers water bij de boom, gelijk na het aanplanten;
 8. Stamp de grond even goed aan, dit verbeterd de doorworteling.

Goede plekken voor de leiboom

Geen zorgen, we zijn ervan op de hoogte, ongevraagd advies geven is uit den boze. Maar toch willen we nog een klein beetje helpen met het kiezen van een plaats. Indien u al helemaal een plek hebt uitgekozen voor uw nieuwe bladverliezende leiboom, dan hebben we natuurlijk niks gezegd, maar… Hierbij toch een kleine tip.

Deze leibomen zijn dus niet bladhoudend, dat betekent dat wat fleur in de winter geen kwaad kan! Een groenblijvende haag kan hier bijvoorbeeld voor zorgen of een groenblijvende meerstammige sierboom. Deze groenblijvende haag of meerstammige zorgt er dan voor dat de nadruk ligt op het groene en niet op de takken. Uiteraard, een leiboom zonder blad hoeft echt niet lelijk te zijn, maar een beetje opvulling vinden wij zelf altijd wel leuk. Hopelijk hielpen deze tips!