
Als wij weer met onze BetuweBomen bussen door Nederland rijden dan denken we wel eens: ”Heeft 50% van de Nederlanders een beukenhaag in de tuin of zijn wij nu gek”. De realiteit ligt iets genuanceerder, want wij zien natuurlijk gewoon een hoop beukenhagen. Maar waarschijnlijk heeft u ook een beukenhaag in de tuin. In dat geval hebben we goed nieuws, we gaan u namelijk tips geven om de beukenhaag te snoeien, maar ook hoe u de beukenhaag kunt planten of verplanten.
De beukenhaag snoeien
Sommige mensen horen we altijd gelijk zuchten wanneer we zeggen dat men ook de beukenhaag moet snoeien. Maar geen zorgen, met de tips die wij u hier vandaag gaan geven, komt dit helemaal goed en bent u (als u dat wilt) zo klaar. Het snoeien van de beukenhaag is overigens wel van groot belang. indien deze haag niet tijdig of goed wordt gesnoeid, kan deze dood gaan. Ook kan het zijn dat de haag minder bladhoudend wordt. Wat natuurlijk ook jammer is, want een beuk zorgt ook juist voor privacy. Om dit alles te voorkomen schrijven we u hieronder wat tips voor.
Wanneer de beukenhaag snoeien
Kort door de bocht gezegd: ”U mag de beukenhaag 2 keer in het jaar snoeien. 1 keer in mei/juni en 1 keer in september.” Misschien vindt u het enigszins vreemd dat we van die specifieke maanden opgeven, maar dit heeft daadwerkelijk wel redenen:
- U kunt het beste nog 1 keer voor 21 juni snoeien, omdat de beukenhaag na de langste dag (dit is 21 juni dus) nog 1 keer uit gaat lopen. Wat betekent dat u constant een volle haag heeft en kale plekken voorkomt.
- In september kunt u het beste nog één keer snoeien omdat u dan de vorm mooi behoud. Met die bladeren gaat de beukenhaag dan de winter in. Indien de vorm van uw haag lelijk is en dit moet u nog aanpassen in december dan bent u waarschijnlijk niet blij, want dan kan het goed koud zijn.
Hoe te snoeien
De beukenhaag kunt u het beste snoeien tot een dichte, strakke haag. Althans dit is vaak gezond voor de haag en wordt ook het vaakst geambieerd door de mensen met beuken. Houd bij het snoeien natuurlijk altijd rekening met uw doel van de haag. Indien de haag voor privacy moet zorgen, dan kunt u de beukenhaag het beste niet al te kort snoeien. Houd er in september ook rekening mee dat de beuk niet groenblijvend is, maar wel bladhoudend. Wat dus simpelweg betekent dat de beuk gewoon een nieuw kleurtje krijgt. Hieronder geven we een paar algemene tips die handig zijn om te weten voor het snoeien:
- Ga niet snoeien op een hete dag met een fel schijnende zon. Er is dan een kans dat het blad verbrand. Dat kan natuurlijk voor problemen zorgen;
- Voordat u gaat snoeien raden wij het aan om een zeil op de grond te leggen. Het blad dat u afsnoeit valt dan op het zeil en dat kan u dan gemakkelijk opruimen;
- Snoei van onder naar boven, zo vallen alle kleine blaadjes beter op dezelfde plek, handig voor het opruimen;
- Indien u bang bent dat de onderkant van de beukenhaag minder zonlicht ontvangt dan de bovenkant, dan kunt u ”taps snoeien”, wat inhoud dat u onder wat breder houdt dan boven. Dit is overigens gevaarlijk om te doen als u geen vaste hand heeft.;
- Wanneer de haag groter is dan 2 meter, dan raden wij u aan om de beukenhaag te laten snoeien door een professional. Deze kunnen dat toch net iets beter;
- Een heggenschaar is sowieso altijd aan te raden;
- Ook is het aan te raden om niet meer dan 30% van de takken af te snoeien, anders kan de beuk doodgaan.
- Wilt u eerst even een concrete video over hoe u de beukenhaag kunt snoeien? Bekijk dan dit filmpje.
- Wanneer sommige takken overigens echt te dik worden. (Dan heeft u de beukenhaag al wel echt 10 jaar waarschijnlijk) dan kunt u een handzaagje gebruiken. Dit is niet schadelijk voor de beuk.
Onderhoud aan de beukenhaag
Geen zorgen de grootste taak heeft u er nu op zitten. Het snoeien van de beukenhaag is het belangrijkste binnen de totale onderhoud van de haag. Echter zijn er natuurlijk nog wel een paar andere dingen waarop u kunt letten om een zo mooi mogelijke haag te krijgen. Het gewone onderhoud aan de beukenhaag bevat 3 dingen:
- Ten eerste kan een beukenhaag ”wild” hebben. (Dit zijn kleine takjes die op de stammen van de boom groeien. )Dit willen we natuurlijk niet, dus die kunt u snoeien;
- Zorg er voor dat er rondom de haag geen onkruid is. Door dit onderhoud te doen, voorkomt u dat het onkruid allemaal energie onttrekt van de bodem, die de beukenhaag had willen gebruiken;
- Vergeet natuurlijk ook geen water te geven aan de beuk, een belangrijk deel van het onderhoud. Vooral in een hete zomer kan het wel is handig zijn om ”om de dag” water te geven.
Beukenhaag Ziektes
De beukenhaag heeft niet snel ergens last van, daarom is hij ook zo populair in Nederland. Het is een makkelijke haag die eigenlijk overal wel goed groeit. Toch kunnen ziektes altijd voorkomen. Hieronder worden de meest voorkomende ziektes beschreven van een beukenhaag:
- beukenbladluis
- meeldauw
- Beukentopgalmug
- Spintmijten
Het beste wat u als eerste kunt doen is een wat hardere straal op de haag richten. Echter zal dit echt niet tegen alles helpen. Wij raden het aan om per probleem te bekijken wat de beste oplossing is. het internet is hierbij een praktisch middel. Wij verkopen namelijk zelf geen middelen tegen deze ziektes.
De beukenhaag planten
Indien u al een beukenhaag heeft staan, dan is deze informatie wellicht minder relevant. Maar indien u nieuwe beukjes wilt kopen, gaat verhuizen of gewoon de beukenhaag wil verplanten, dan kan dit zeer praktische informatie zijn. We krijgen van veel mensen de vraag hoe ze de beukenhaag het beste kunnen planten, wanneer ze deze haag moeten planten, maar ook hoeveel. Onder dit kopje gaan we al deze vragen beantwoorden.
Wanneer de beukenhaag planten
Indien u de haag wil gaan planten, omdat u nieuwe beukenhaag planten erbij wilt, dan willen we u graag verwijzen naar onze beukenhaag pagina. Hier vindt u ook informatie over hoe te planten. Over de vraag wanneer u het beste de beukenhaag kunt planten kunnen we kort zijn. Elke maand is namelijk geschikt. Van november tot en met april krijgt u de haagplanten in een zak met blote wortel. Van mei tot en met oktober krijgt u de haagplantjes geleverd in een pot. Logischerwijs zijn de potplantjes wel wat duurder. We moeten in die periode leveren met pot, omdat ze dan niet meer gerooid mogen worden.
Hoe een beukenhaag planten
We weten nu dus wanneer we de beukenhaag mogen planten, maar nu moeten we natuurlijk ook weten ”hoe” we de beukjes moeten planten. Hierbij komt het er iets preciezer op aan dan bij het vorige kopje, want als de beukenplantjes er niet goed in zitten, dan kan dat serieuze gevolgen hebben voor de groei bijvoorbeeld. Hieronder sommen we wat tips voor u op.
- Wanneer de beuken worden bezorgd door ons, kunt u ze het beste binnen 1 dag planten. Indien u ze op een wind- en vorst vrije plek bewaard, dan kunt u wellicht ook de derde dag nog planten. Het liefst zo snel mogelijk planten in ieder geval;
- Verwijder de plastic zak, welke om de wortels is gedaan, niet voordat u de beuken gaat planten. Dit is de bescherming tegen de wind;
- Plant de beukenhaag niet dieper dan de wortels lang zijn. Indien er een stukje stam in de grond staat, dan kan dit wegrotten. En wat dan wegrot is niet zomaar een takje, nee dat is de stam van de beuk;
- Er zit geen verschil tussen een groene beukenhaag of een rode beukenhaag planten;
- Bent u op zoek naar haagpalen en ijzerdraad om uw beukenhaag langs op te spannen? Dit hebben wij staan op de pagina haag materialen. Hier vindt u ook een druppelslang voor de bewatering, welke wij u ten zeerste aanraden.
- Wilt u zeker weten dat u het planten goed doet? Kijk dan eerst even dit filmpje over de beukenhaag planten.
Hoeveel beuken planten
Het is natuurlijk prachtig om te weten hoe en wanneer u de beukenhaag moet planten, maar het is ook wel handig om te weten hoeveel u er nodig heeft natuurlijk. Geen zorgen, daar hebben wij een antwoord op door middel van een handig plaatje

Er zijn overigens ook uitzonderingen. Indien u de kleinste maat (40-60 cm) koopt en hem ook klein wilt houden, dan raden we u aan om 6 plantjes per meter te doen in een enkele rij en 10 in een dubbele rij. Voor de grootste maat (175 – 200 cm) koopt, dan raden we u aan om 4 beuken plantjes per meter te doen en 8 in een dubbele rij.
Het verplanten van een haag
Het kan zo zijn dat u bijvoorbeeld de tuin op de kop wilt gooien. De beukenhaag krijgt dan wellicht ook een nieuwe plek. Ten eerste hebben we goed nieuws: ”Want dat kan!” Alleen het is wel even belangrijk dat u onderstaande tips dan goed leest, want dit moet wel voorzichtig gebeuren. Logischerwijs zit de beukenhaag best wel diep geworteld in de grond en u moet dus het één en ander weten om de haag niet te beschadigen. Hieronder geven we de tips:
- Verplant de beukenhaag tussen oktober en februari. Dit is de rustperiode van de beuk. De ultieme voorkeur gaat uit naar oktober/november overigens, dan is er de kleinste kans dat er iets fout gaat;
- Wacht in ieder geval tot het blad van de beukenhaag is verkleurd en er ook al wat blad is van afgevallen;
- Graaf een kuil rondom de beukenplantjes en trek ze er voorzichtig uit. In de klei kan dit iets zwaarder zijn;
- Geef bij het aanplanten gelijk genoeg water en stamp de grond niet te hard aan. Dit zorgt voor betere doorworteling;
- De nieuwe geul mag overigens ongeveer 50 cm bij 50 cm zijn. Dit ligt een klein beetje aan hoe lang uw wortels zijn. (Als het goed is moet dat bekend klinken vanwege het vorige kopje.)