Als wij weer met onze BetuweBomen bussen door Nederland rijden dan denken we wel eens: ”Heeft 50% van de Nederlanders een beukenhaag in de tuin of zijn wij nu gek”. De realiteit ligt iets genuanceerder, want wij zien natuurlijk gewoon een hoop beukenhagen. Maar waarschijnlijk heeft u ook een beukenhaag in de tuin. In dat geval hebben we goed nieuws, we gaan u namelijk tips geven om de beukenhaag te snoeien, maar ook hoe u de beukenhaag kunt planten of verplanten.
De beukenhaag snoeien
Sommige mensen horen we altijd gelijk zuchten wanneer we zeggen dat men ook de beukenhaag moet snoeien. Maar geen zorgen, met de tips die wij u hier vandaag gaan geven, komt dit helemaal goed en bent u (als u dat wilt) zo klaar. Het snoeien van de beukenhaag is overigens wel van groot belang. indien deze haag niet tijdig of goed wordt gesnoeid, kan deze dood gaan. Ook kan het zijn dat de haag minder bladhoudend wordt. Wat natuurlijk ook jammer is, want een beuk zorgt ook juist voor privacy. Om dit alles te voorkomen schrijven we u hieronder wat tips voor.
Wanneer de beukenhaag snoeien
Kort door de bocht gezegd: ”U mag de beukenhaag 2 keer in het jaar snoeien. 1 keer in mei/juni en 1 keer in september.” Misschien vindt u het enigszins vreemd dat we van die specifieke maanden opgeven, maar dit heeft daadwerkelijk wel redenen:
- U kunt het beste nog 1 keer voor 21 juni snoeien, omdat de beukenhaag na de langste dag (dit is 21 juni dus) nog 1 keer uit gaat lopen. Wat betekent dat u constant een volle haag heeft en kale plekken voorkomt.
- In september kunt u het beste nog één keer snoeien omdat u dan de vorm mooi behoud. Met die bladeren gaat de beukenhaag dan de winter in. Indien de vorm van uw haag lelijk is en dit moet u nog aanpassen in december dan bent u waarschijnlijk niet blij, want dan kan het goed koud zijn.
Hoe te snoeien
De beukenhaag kunt u het beste snoeien tot een dichte, strakke haag. Althans dit is vaak gezond voor de haag en wordt ook het vaakst geambieerd door de mensen met beuken. Houd bij het snoeien natuurlijk altijd rekening met uw doel van de haag. Indien de haag voor privacy moet zorgen, dan kunt u de beukenhaag het beste niet al te kort snoeien. Houd er in september ook rekening mee dat de beuk niet groenblijvend is, maar wel bladhoudend. Wat dus simpelweg betekent dat de beuk gewoon een nieuw kleurtje krijgt. Hieronder geven we een paar algemene tips die handig zijn om te weten voor het snoeien:
- Ga niet snoeien op een hete dag met een fel schijnende zon. Er is dan een kans dat het blad verbrand. Dat kan natuurlijk voor problemen zorgen;
- Voordat u gaat snoeien raden wij het aan om een zeil op de grond te leggen. Het blad dat u afsnoeit valt dan op het zeil en dat kan u dan gemakkelijk opruimen;
- Snoei van onder naar boven, zo vallen alle kleine blaadjes beter op dezelfde plek, handig voor het opruimen;
- Indien u bang bent dat de onderkant van de beukenhaag minder zonlicht ontvangt dan de bovenkant, dan kunt u ”taps snoeien”, wat inhoud dat u onder wat breder houdt dan boven. Dit is overigens gevaarlijk om te doen als u geen vaste hand heeft.;
- Wanneer de haag groter is dan 2 meter, dan raden wij u aan om de beukenhaag te laten snoeien door een professional. Deze kunnen dat toch net iets beter;
- Een heggenschaar is sowieso altijd aan te raden;
- Ook is het aan te raden om niet meer dan 30% van de takken af te snoeien, anders kan de beuk doodgaan.
- Wilt u eerst even een concrete video over hoe u de beukenhaag kunt snoeien? Bekijk dan dit filmpje.
- Wanneer sommige takken overigens echt te dik worden. (Dan heeft u de beukenhaag al wel echt 10 jaar waarschijnlijk) dan kunt u een handzaagje gebruiken. Dit is niet schadelijk voor de beuk.
Extra onderhoud aan de beukenhaag
Geen zorgen de grootste taak heeft u er nu op zitten. Het snoeien van de beukenhaag is het belangrijkste binnen de totale onderhoud van de haag. Echter zijn er natuurlijk nog wel een paar andere dingen waarop u kunt letten om een zo mooi mogelijke haag te krijgen. We hebben overigens ook een blog geschreven over het aanplanten van de beukenhaag. Het gewone onderhoud aan de beukenhaag bevat 3 dingen:
- Ten eerste kan een beukenhaag ”wild” hebben. (Dit zijn kleine takjes die op de stammen van de boom groeien. )Dit willen we natuurlijk niet, dus die kunt u snoeien;
- Zorg er voor dat er rondom de haag geen onkruid is. Door dit onderhoud te doen, voorkomt u dat het onkruid allemaal energie onttrekt van de bodem, die de beukenhaag had willen gebruiken;
- Vergeet natuurlijk ook geen water te geven aan de beuk, een belangrijk deel van het onderhoud. Vooral in een hete zomer kan het wel is handig zijn om ”om de dag” water te geven.