Geplaatst op

De coniferenhaag snoeien en planten

Conifeer Leylandii kopen

De conifeer wordt gezien als één van de meest luxueuze hagen. Dit is terecht, maar ook goed terug te zien in zijn prijs natuurlijk. Indien u deze blog/mail leest, dan heeft u waarschijnlijk al een prachtige coniferenhaag in uw tuin staan en weet u er alles van. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u er nog wat coniferen bij wilt kopen en dat u graag wilt weten hoe u deze het beste kunt planten. In deze blog gaan we daar allemaal op in. We vertellen u hoe u de coniferenhaag kunt snoeien, planten en onderhouden. Ook benoemen we nog even kort welke coniferen er zijn, zodat u weet waar u precies rekening mee moet houden.

De coniferenhaag snoeien

Nadat we de coniferen bij mensen hebben afgeleverd krijgen onze medewerkers wel is de vraag hoe de coniferenhaag het beste gesnoeid kan worden. Logischerwijs willen ze u dolgraag helpen, maar kunnen zij dit niet altijd omdat de kennis of tijd ontbreekt. Geen nood, we vertellen het u hier. Het snoeien van de coniferenhaag is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste natuurlijk voor zijn gezondheid. Een goed gesnoeide conifeer zal minder snel bruin/ziek worden dan een niet-onderhouden conifeer. Ten tweede ziet een strakke coniferenhaag er natuurlijk beter uit.

Wanneer de coniferenhaag snoeien

Dit als eerste. Wanneer u de coniferenhaag mag snoeien. Belangrijke informatie voor de vorm van de conifeer en de gezondheid. We willen graag beginnen met te zeggen dat 2 keer snoeien aan te raden is. Maar dit heeft meer te maken met vorm dan gezondheid. Geen fan van tuinieren? Dan is 1 keer ook voldoende. Bij 2 keer snoeien zou de eerste snoei plaats mogen vinden voor 21 juni. Dus begin juni. Na 21 juni krijgt de coniferenhaag nog een groeispurt. De tweede keer dat u snoeit kan dan augustus zijn, zo heeft u constant een strakke haag. Bij 1 keer snoeien raden we het u aan om in juli/augustus te snoeien. Wanneer u niet moet snoeien is met een hete dag. Dan verbrandt het blad.

Hoe te snoeien

Dit als tweede. Hoe u de coniferenhaag mag snoeien. Zowel belangrijk voor de vorm als de gezondheid. Een ander aspect dat we nog niet hebben benoemd is dat u met snoeien natuurlijk de privacy kan aantasten. Over het algemeen groeien coniferen snel dicht. Veel zorgen hoeft u zich hierover niet te maken. Toch, indien u zeker wilt zijn van uw zaak, raden we het u dus af, om er veel vanaf te snoeien. Een strakke haag kan natuurlijk dik en dun zijn. Ook behoort de conifeer natuurlijk het hele jaar door groenblijvend te zijn. Hieronder geven we u nog een paar tips:

  1. Leg een zeil neer op de grond om de bladeren mee op te vangen. Dit scheelt opruim werk;
  2. Snoei van onder naar boven;
  3. Snoei ”taps”’, wat betekent dat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant. Zo verdeelt u beter het zonlicht;
  4. Snoei niet meer dan 30% van de takken af;
  5. Wilt u een snoei voorbeeldje zien van de conifeer? Bekijk dan dit filmpje;
  6. Op onze pagina over de coniferenhaag hebben we ook nog wat relevante info staan.

Onderhoud aan de coniferenhaag

U dacht dat na het snoeien alles gedaan was? Nee nee, we hebben nog meer in petto. Maar voordat u gaat denken, ”nog meer werk kan ik niet aan”, dit valt mee. De coniferenhaag snoeien was oprecht het zwaarste werk. We geven u hieronder slechts een paar tips voor het onderhouden van de haag;

  1. Snoei het wild van de haag af, dat zich onderaan bevindt op de stammetjes;
  2. Zorg ervoor dat er geen onkruid te zien is rondom de coniferenhaag;
  3. Geef de conifeer ook voldoende water. Het is een Scandinavische haag, die houden niet van droogte.

De bruine coniferenhaag

Het kan ook zo zijn dat de conifeer bruin wordt. Dit kan door van alles komen. Warmte, een schimmel, etc. Één ding is zeker, dit is geen goed teken. Wat u er tegen kunt doen valt ook nog is tegen. Vaak raden we het mensen aan om magnesium te kopen in de vorm van meststof. Toch blijkt vaak dat het al te laat is, vooral bij grote bruine vlekken. Wees er altijd op tijd bij en vervang gewoon 1/2 stuks die bruin zijn. Dan kan het vaak goed komen. Het zou namelijk zonde zijn van het geld om een hele coniferenhaag bruin te laten worden. Dat kost klauwen met geld.

De coniferenhaag planten

Gaat u binnenkort geen conifeer planten? Dan mag u deze informatie skippen en zich focussen op het snoei gedeelte. Gaat u wel binnenkort weer in de tuin aan de slag, dan vertellen we u graag wanneer u de conifeer het beste kunt planten en hoe.

Wanneer te planten

Het hele jaar door verkopen wij de coniferenhaag. Alleen deze is niet altijd even goed verkrijgbaar. Dit heeft te maken met het ”rooiseizoen”, dat tussen november en april is. In deze periode leveren wij de coniferen met blote wortel aan de klant. In de andere maanden zijn de coniferen schaars. Zeer schaars. De coniferenhaag verkopen we dan in potjes. Goede kwaliteit en onder goed toezicht gekweekt, maar wel duurder. We raden het mensen daarom ook aan om de coniferen te bestellen in de zomer. Want ook binnen het seizoen raken de haagplanten wel is uitverkocht.

Hoe te planten

Op onze pagina over de coniferenhaag gaan we hier verder op in. Hier leggen we u uit hoeveel haagplanten u nodig heeft en welk stappenplan u het beste kunt volgen. Zorg bij het planten er in ieder geval voor dat u alles bij de hand heeft. Een goede schep, handschoenen en natuurlijk Aanplantgrond.

Verschillende soorten

Op onze pagina over de coniferenhaag gaan we hier dieper op in. Maar voor het snoeien en planten van de coniferenhaag is het toch belangrijk om te weten welke conifeer u heeft. Zo heeft dit invloed op bepaalde belangrijke factoren. Hieronder geven we daarom een korte samenvatting:

  1. De taxus is de goedkope conifeer eigenlijk. Hij groeit lekker snel en kan ook radicale snoei verdragen. Aan de andere kant is deze minder snel zichtdicht en wordt deze ook sneller bruin;
  2. De conifeer Thuja Brabant is een iets duurdere variant. Meer al het beeld van een echte conifeer. Hij groeit goed, is snel zichtdicht en is hij goed winterhard. Aan de andere kant heeft deze wel snel last van droogte. Ook krijgt deze conifeer vruchtjes.
  3. De Conifeer Leylandii is de duurste variant. Hij is goed en snel zichtdicht, kan het meeste verdragen en straalt het meeste elegantie uit. Twee keer snoeien in het jaar is alleen echt wel handig en ook deze conifeer houdt niet van droogte.