Geplaatst op

De knotwilg snoeien uitgelegd

Knotwilg snoeien

De knotwilg snoeien

Knotwilgen kun je overal tegenkomen. Ze staan aan de rand van weilanden, langs wegen of misschien wel bij u in de tuin? Heeft u een knotwilg of wilt u graag een knotwilg kopen? Dan is dit artikel perfect voor u. In dit artikel leggen we u uit op welke manieren u een knotwilg kunt snoeien, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer u de knotwilg kunt snoeien. Alle informatie dus om de mooiste knotwilg neer te zetten.

De twee manieren van snoeien

In tegenstelling tot andere bomen kan je de knotwilg op 2 verschillende manieren goed snoeien. Dit artikel wordt ook opgedeeld in deze 2 manieren, zodat u makkelijk het onderscheid kan maken en een manier kan kiezen.

  1. Manier 1 is “Het opknotten van de knotwilg”. Dit is de meest intense manier om de knotwilg te snoeien, want u haalt dan veel takken weg tot aan de stam.
  2. Manier 2 is “Het uitdunnen van de knotwilg”‘. Deze manier zal u waarschijnlijk bekender klinken, want dit is kort gezegd gewoon het snoeien van de juiste takken, zoals bij een normale boom.

Het opknotten van de knotwilg

De eerste manier die we behandelen is de opknot manier. Deze manier van snoeien heeft zeker wat overeenkomsten met de uitdun manier, maar u zult zien dat de essentie van het snoeien anders is dan bij andere bomen. Hierdoor komen we bij de eerste tips.

Wanneer de knotwilg snoeien bij opknotten

  1. Het beste kunt u de knotwilg snoeien in de wintermaanden. Dit heeft er alles mee te maken dat er dan geen sap door de bomen vloeit, waardoor u de knotwilg niet beschadigd;
  2. Snoei de knotwilg slechts 1 keer in de 4 jaar op deze manier. De boom heeft tijd nodig om te herstellen en zijn takken weer aan te laten groeien.

Hoe de knotwilg op te knotten

  1. Zorg voor een scherpe snoeischaar of zelfs een schaar. De takken kunnen erg dik worden;
  2. Zaag ten eerste de dikke takken af tot ongeveer 20 centimeter van de stam af. Ga niet veel dieper, want dan kunt u de boom beschadigen;
  3. Wanneer u alle dikke takken heeft gesnoeid kunt u mogelijk nog iets dieper snoeien;
  4. Bekijk of de knot een beetje mooi rond is en of de takken ongeveer overal even lang zijn. Dit is belangrijk, want wanneer de takken ongelijk zijn, kan de ene helft bijvoorbeeld de overhand krijgen op de andere helft.

Voor- en nadelen van opknotten

+ U hoeft niet al te vaak te snoeien, U heeft over de jaren heen een andere knotwilg, De groei van de knotwilg wordt gestimuleerd, Mooie nieuwe jonge twijgen;

– Het snoeien tot aan de stam kan erg zwaar zijn en een hoveniers bedrijf is waarschijnlijk nodig.

Het uitdunnen van de knotwilg

De tweede manier van snoeien is de uitdun manier. Deze manier is meer bekend bij de meeste mensen, dus die zal wellicht ook meer toegankelijk zijn. De volgende tips hebben we voor de uitdun manier.

Wanneer de knotwilg uitdunnen

  1. Ook hierbij kunt u het beste in de wintermaanden snoeien;
  2. Snoei bij het uitdunnen 1 keer in de 2 jaar. Dit is iets vaker dan de opknot manier, omdat u minder rigoreus snoeit.

Hoe de knotwild uit te dunnen

  1. Dit is simpeler, bekijk hoeveel procent van de takken u graag weg zou willen hebben en snoei dit van de knotwilg af;
  2. Check wel of de bol weer mooi egaal is.

Extra informatie

Staat u meer op het punt om een knotwilg te kopen? Klik dan op de groene link. Wilt u visueel even zien hoe u het beste een knotwilg kunt snoeien? Dan hebben we hieronder een filmpje!

Hoe de knotwilg snoeien