Geplaatst op

De mispelboom snoeien en verzorgen

Mispelboom

Heeft u hem al in de tuin? De mispelboom. Voor sommige zal de term ”mispelboom” ietwat onbekend klinken, maar u kent waarschijnlijk deze boom wel, anders was u hier niet terecht gekomen. Indien u meer wil weten over de mispelboom of de mispelboom wil gaan snoeien, lees dan snel verder! We gaan u in deze blog namelijk vertellen hoe u de Mispel kunt gaan snoeien en bijhouden. We geven u daarom 5 tips om uw (toekomstige) mispelboom te laten floreren.

De mispelboom snoeien (1)

De mispelboom is een fruitboom die ook gesnoeid moet worden natuurlijk. Deze ”Mespilus Germanica” zal namelijk geen vruchten krijgen, indien u deze niet snoeit. Sterker nog, de boom kan doodgaan. Om de boom te laten floreren kunt u het beste de boom 2 keer in het jaar snoeien. 1 x in de zomer en 1 x in de winter.

De winter snoei

De winter snoei, dit is de meest belangrijkste snoei, want deze bepaalt waarschijnlijk of u vruchten gaat krijgen de ja of de nee. In de winter mag u ongeveer 30% van de takken en ook grote takken eraf knippen, zodat de vorm van de mispelboom goed is. De takken die u er niet af mag knippen zijn de ”kortloten”. Dit zijn de takjes waar vruchten aan gaan komen en die bloesem in het voorjaar hebben gehad. U herkent ze als volgt:

 1. De kortloten hebben bloesem gehad;
 2. Op de kortloten zitten dus kenmerken van de bloesem op de tak;
 3. De kortloten zijn vaak klein en nieuw;
 4. Er zitten knoppen op.

De zomer snoei

In de zomer kunt u snoeien voor de vorm en u kunt wat opstijgende takken wegknippen die bijvoorbeeld het zonlicht kunnen wegnemen voor de meer vruchtdragende takken. Houd de snoei wel een beetje beperkt, anders kan dit de oogst beperken. Gaat u voor de eerste keer een fruitboom snoeien, dan kunt u wellicht wel een voorbeeld video gebruiken. Klik op de link naar de video:  Uitleg fruitbomen snoeien filmpje

De Mispelboom verzorgen (2)

Maar wanneer de fruitboom in de grond staat en deze mispelboom is gesnoeid, dan is het nog niet klaar. U moet hem namelijk ook nog een beetje verzorgen. Hieronder sommen we een paar dingen op waaraan u kunt denken bij het verzorgen van de Mespilus Germanica:

 1. Onkruid wieden rondom de boom, zodat de boom niet verstikt
 2. Het wild van de mispelboom afsnoeien, dit zijn de kleine takjes die op de stam van de boom groeien
 3. Het water geven natuurlijk, erg belangrijk

De mispelboom planten (3)

Iedereen functioneert het beste op zijn eigen plekkie. Zo is het ook maar net met de mispelboom. Deze fruitboom groeit gelukkig goed op elke grond, maar prefereert een beetje klei. Heeft u geen kleigrond, dan is een zakje Aanplantgrond handig spul om te gebruiken. Hieronder sommen we even kort op, hoe u het beste deze Mespilus Germanica kan planten.

Hoe de mispelboom te planten

 1. zorg dat het plantgat iets groter wordt uitgegraven dan de pot/kluit van de fruitboom, anders gaat het niet passen;
 2. vul het plantgat voor de fruitboom daarna met losse grond tot de grootte van de doorgroeikluit of pot;
 3. plaats twee boompalen aan de zijkanten van de fruitboom zodat de pot/kluit er netjes tussen past;
 4. plaats de mispelboom in het plantgat en vul deze aan met grond vermengd met potgrond. De pot mag hierbij net zo hoog komen te staan als de oppervlakte. Denk ook aan het water;
 5. druk de grond om de pot stevig aan met uw handen;
 6. maak de fruitboom vast aan de boompalen met het hiervoor speciale bevestigingsband in een achtvormige lus en bevestig dit met een spijker;
 7. giet drie emmers met water bij de boom zodat de grond goed sluit om de pot.

De mispels oogsten (4)

Nu komt het leukste gedeelte! De mispels plukken. Ik weet natuurlijk niet of u de mispelboom heeft ter versiering of dat u ze echt lekker vindt, maar 1 ding is zeker, deze vruchten zijn wel uniek. Het plukken van vruchten is in ieder geval wel leuk. Dit kan je doen met je vriend, huisgenoot, kinderen, kleinkinderen, wie dan ook, bijna iedereen vindt dit wel een leuk klusje. Wel even een kleine ”side note” u krijgt niet altijd het eerste jaar gelijk vrucht. Daarom ziet u hieronder wanneer de mispelboom vrucht gaat geven.

 • laagstam  =  Na 2/3 jaar vruchtdragend
 • halfstam  =  Na 1/2 jaar vruchtdragend
 • hoogstam  = Na 1/2 jaar vruchtdragend

Wanneer de mispels oogsten

Dit is heel eenvoudig. Ten eerste moeten er mispels aan de boom hangen. Maar het leuke is, de mispels zijn pas rijp na een paar nachten vorst. Dan wordt het vruchtvlees namelijk zacht en zoet. Pas op: ”De mispels lijken te rotten wanneer ze rijp worden, maar ze zijn dan echt lekker, dit kan dus even gek eruit zien. Onze tip, ogen dicht en smullen”.

Genieten van de geplukte mispels (5)

Maarja, dan nu de hamvraag, kan men meerdere producten maken van mispelvruchten. Hieronder ziet u een aantal tips die we u aanbevelen:

 1. Mispeljam
 2. Mispelgelei
 3. Mispellikeur

Hopelijk hebben we u zo goed kunnen helpen. Bent u opzoek naar nog meer informatie? contact ons dan even, dat vinden we leuk!