
Heeft u een perenboom in de tuin, maar weet u nog niet precies hoe u deze moet snoeien en verzorgen? Lees dan even verder. In deze blog leggen we namelijk door middel van 5 tips uit, hoe u de lekkerste peren in uw tuin kunt kweken en hoe u perenboom het beste kunt stralen. We vertellen u hoe u de perenboom kunt snoeien, planten, plukken & verzorgen. Uiteindelijk geven we natuurlijk ook aan hoe u van uw fruitboom optimaal kan genieten. BetuweBomen.nl heeft al jaren lange ervaring in het kweken en onderhouden van fruitbomen en deze kennis, die delen we hier met u.
Hieronder geven we 5 tips om alles uit uw perenboom te halen.
De perenboom snoeien (1)
Wellicht is ”leuk!”, niet het eerste wat bij u naar boven komt, maar, het snoeien van de perenboom is wel van groot belang. Door goed te snoeien zal uw oogst met peren beter smaken en er ook beter uit zien. Niet alleen de vruchten profiteren van een goede snoei, ook de bloesem, die in het voorjaar prachtig zal gaan stralen. Snoeien kunt u normaliter gerust een beetje op gevoel doen. Alleen… het snoeien van een fruitboom kan niet altijd op intuïtie. We leggen hieronder even uit waar u op moet letten.
Wanneer de perenboom snoeien
Bent u een liefhebber van uw tuin en vindt u snoeien niet erg om te doen? Snoei dan zeker even 2 keer per jaar, want dat gaat de moeite waard zijn. Het kan even voelen als een verplichting, maar deze gaat zich terug betalen. De belangrijkste snoei is in oktober of november. Ook wel de ”winter snoei” genoemd. Belangrijke vuistregel is, ”snoei niet met vorst”. Dat is niet leuk voor uw vingers en niet leuk voor de takken van de boom. Een fruitboom staat op dat moment even stil qua groei. Dat betekent dat de sapstromen niet vloeien en dat de boom niet doodbloed wanneer u deze snoeit. (Zie de sapstromen als bloed in een mens.) In de zomer mag u ook een keer de kersenboom snoeien, maar in mindere maten.
De perenboom snoeien in de zomer
De perenboom snoeien in de zomer? Ja zeker mag dat. Een zomer snoei is helemaal niks geks aan, hoewel u het niet iedereen zal zien doen. U kunt een perenboom in de zomer een beetje bijsnoeien op vorm en schoonheid en u kunt er voor zorgen dat de bepaalde takken wat meer licht krijgen dan een ander. Nu denkt u wellicht, hoe weet ik welke takken belangrijk zijn? Nou de belangrijke takken heten kortloten. Dit staat niet op de takken gegrafeerd, maar u herkent ze als volgt:
- Kortloten zijn de vruchtdragende takken;
- Kortloten zijn de takken waarop bloesem heeft gezeten;
- De kortloten zijn vaak kleinere takjes aan een grotere tak;
- De kortloten hebben weinig groeiknpopen.
Snoei daarom in de zomer de opstijgende takken weg. Snoeit u te veel in de zomer? Dan zal de perenboom doodbloeden en heeft u 2 jaar geen bloesem of vruchten. (Dit gebeurd nog te regelmatig…)
De perenboom snoeien in de winter
”Mag ik in de winter dan helemaal los gaan snoeien op de perenboom?” Ja zeker mag dat. Een flinke dikke tak eraf knippen is soms noodzakelijk voor de structuur van de boom. Wanneer bijvoorbeeld de ene helft veel meer takken heeft dan de andere kant, is dit soms noodzakelijk. Een goede winter snoei betekent veel vruchten en bloesem. Vooral hier geldt ook. Snoei de kortloten die is een keer vrucht hebben gedragen NIET weg. Let op die takken. Een beetje snoeien op vorm klinkt dus heel aantrekkelijk, maar het daadwerkelijke verhaal ligt dus iets geavanceerder.
Samenvatting: Het komt er dus op neer dat het prima is om grotere dikke takken weg te snoeien, maar dat het verkeerd is om alle nieuwe takjes weg te snoeien. Het is belangrijk dat de kortloten zoveel mogelijk zonlicht krijgen. Het doel van het snoeien van de kersenboom is daarom ook als volgt:
- Houd een mooie symmetrische structuur aan voor de fruitboom voor het uiterlijk;
- Houd zoveel mogelijk kortloten over;
- Zorg dat de takken, die de kortloten in de weg zitten (qua zonlicht), gesnoeid worden.
Algemene tips bij het snoeien
Hierboven heeft u veel informatie kunnen lezen wat betreft het specifiek snoeien van de perenboom. Dit is natuurlijk heel erg handig, maar wellicht heeft u nog niet zo vaak een boom gesnoeid. Geen zorgen, we geven u hieronder ook wat algemene vuistregels. Hieronder een opsomming:
- Snoei niet wanneer het regent of vriest. Tijdens de regen snoeien kan namelijk gevaarlijk zijn voor u en de boom;
- Snoei niet meer dan 30% van de takken in één jaar. De boom gaat dan hartstikke dood;
- De takken van een boom moeten goed verdeeld zijn;
- Wilt u zeker zijn van uw zaak? Kijk dan dit filmpje over fruitbomen snoeien: Uitleg fruitbomen snoeien filmpje
- Liever nog een ander perenboomsoort erbij kopen? Klik dan op https://betuwebomen.nl/c/bomen/fruitbomen/perenboom/
De perenboom verzorgen (2)
Dan denkt u alles gehad te hebben na het snoeien… Komen de jongens van BetuweBomen aan met nog meer verplichtingen. Rustig maar, dit is de laatste verplichting die we u proberen op te leggen. Het verzorgen van de perenboom hoort er namelijk ook bij. Dit proces is in principe logisch. Een jong kind heeft in principe meer verzorging nodig dan een oud kind. Nou, zo werkt het met perenbomen ook. Één pot allemaal. Onder het verzorgen van een fruitboom verstaan we vooral het onkruid wieden dat rondom de perenboom groeit. Ook is het belangrijk dat u het ”wild” van de fruitboom wegknipt. Dit zijn de kleine takjes die op de stam groeien.
De fruitboom verzorgen met water
Het belangrijkste van het verzorgen hebben we nog niet opgenoemd, namelijk het water geven. Niemand kan zonder water en zo kan een fruitboom ook niet zonder water. Heeft u de perenboom net geplant (waarover zometeen meer), dan is het belangrijk dat deze genoeg water krijgt. Maar ook wanneer het snik heet is, is het water geven logische wijs van groot belang. Een gemiddelde fruitboom heeft namelijk per week zon 30/40 liter aan water nodig. Dat is een bad met water! Geen zorgen, in Nederland gaat dat in de lente/herfst en winter vaak prima, vanwege de grond en het water dat valt. Maar houd hem dus in de zomer even in de gaten.
De perenboom planten (3)
Dat het planten van de perenboom belangrijk is, dat snappen de meeste mensen ook wel. Maar wij willen u graag laten zien dat het ”cruciaal is”. Wanneer een perenboom namelijk niet goed is geplant, dan zal het chronisch minder vrucht dragen en ook minder bloesem. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Bij het planten van een fruitboom zijn er altijd 2 dingen waarop u moet gaan letten: 1. Waar moet deze fruitboom komen te staan? 2. Hoe zet ik dit ding in de grond en heb ik nog aanvullende materialen nodig? Wij gaan daar natuurlijk even antwoord op geven. Misschien denkt u, BetuweBomen, dit is voor mij een beetje te laat, mijn perenboom staat al 3 jaar in de grond. Geen zorgen, overplanten kan ook. Contact ons dan wel eerst even, dan geven we telefonisch deskundig advies. Dit kan namelijk ook verkeerd gaan.
Waar de perenboom te planten
Hieronder ziet u een lijstje met waar de perenboom het liefst groeit:
- De perenboom staat het liefste op de (lichte) klei grond, maar deze groeit ook prima op zand, zavel en loss. De lichte klei is natuurlijk de plek in de Betuwe, waar onze fruitbomen groeien. Solide basis dus.
- De fruitboom mag op een vochtige en een droge grond staan, als deze maar genoeg water krijgt;
- De perenboom staat het liefst op een ietwat zonnige plek, maar halfschaduw lukt ook. Om te groeien is in ieder geval wat zon benodigd.
Hoe de perenboom te planten
- zorg dat het plantgat iets groter wordt uitgegraven dan de pot/kluit van de fruitboom, anders gaat het niet passen;
- vul het plantgat voor de fruitboom daarna met losse grond tot de grootte van de doorgroeikluit of pot;
- plaats twee boompalen aan de zijkanten van de fruitboom zodat de pot/kluit er netjes tussen past;
- plaats de perenboom in het plantgat en vul deze aan met grond vermengd met potgrond. De pot mag hierbij net zo hoog komen te staan als de oppervlakte. Denk ook aan het water;
- druk de grond om de pot stevig aan met uw handen;
- maak de fruitboom vast aan de boompalen met het hiervoor speciale bevestigingsband in een achtvormige lus en bevestig dit met een spijker;
- giet drie emmers met water bij de boom zodat de grond goed sluit om de pot.
De peren plukken (4)
Hehe… Het leuke gaat eindelijk beginnen. Het plukken van de peren. Peren plukken, peren oogsten, het is allemaal 1 pot nat. Alleen als u gaat zeggen tegen uw vrienden dat u uw peren gaat oogsten, dan denken ze waarschijnlijk wel dat u minimaal 15 perenbomen in de tuin heeft staan. Maar u mag zeggen wat u wilt, want het plukken van de peren is uw feestje. Wanneer u voor de eerste keer peren kunt gaan plukken verschilt alleen wel een beetje. Een jonge boom geeft namelijk niet direct vrucht. Die takjes zijn nog veel te iel. Bij een dikkere fruitboom heeft u natuurlijk eerder vrucht. Hieronder ziet u een inschatting:
- laagstam = Na 2/3 jaar vruchtdragend
- halfstam = Na 1/2 jaar vruchtdragend
- hoogstam = Na 1/2 jaar vruchtdragend
Wanneer de peren plukken
In oktober kunt u vaak de eerste peren gaan plukken. U hoeft niet per se te wachten totdat ze op de grond vallen. Kunt u ze makkelijk van de tak trekken? Dan kunt u ze ook gerust eten. Niet helemaal zeker of het al kan? Bel ons dan even, dan geven wij het wel aan. Hopelijk gaat u heerlijk genieten van de peren.
Genieten van de geplukte kersen (5)
Het genieten van de geplukte peren is natuurlijk net zo belangrijk als het snoeien van de perenboom het aanplanten van de fruitboom. Daarom sommen we hieronder even wat heerlijke gerechten op die u kunt maken met kersen.
- Warme stoofperen
- peren vla
- Peren moes
- Cake met peren
- Peren met chocolade
Hopelijk hebben we u zo goed kunnen helpen. Bent u opzoek naar nog meer informatie? contact ons dan even, dat vinden we leuk!