Geplaatst op

De sering snoeien en planten

Sering

De sering snoeienen planten

Ze zijn er in elke kleur en in elke maat, dus raden welke kleur u heeft is voor ons net een tandje te moeilijk. Één ding weten we wel, de Sering is in Nederland razend populair. Dit is op zich bijzonder, want oorspronkelijk groeide deze heester niet in Nederland. De Sering komt namelijk uit het zonnige Griekenland. Kennelijk nemen wij Nederlanders graag souvenirtjes mee uit dat land. In mei kunnen de meeste mensen flink genieten van hun Sering, want dan komt deze in de volle bloei, echt een genot. Maar indien u uw sering niet goed onderhoud, dan zal deze natuurlijk ook niet zo mooi gaan bloeien. In deze blog vertellen we u daarom alles over het snoeien van de sering, het planten ervan en nog meer. We beginnen met het schrijven over het snoeien van de sering. Hier krijgen we namelijk de meeste vragen over. Wilt u gewoon snel weten hoe u de sering moet planten? Scroll dan even verder naar onderen.

De sering snoeien

Wilt u de sering ”gewoon” in leven houden? Dan is goed aanplanten en soms water geven genoeg. Wilt u daadwerkelijk een mooie bloeiende sering in uw tuin hebben? Dan moet u waarschijnlijk uw handen een beetje vies maken en gaan snoeien. Het snoeien is iets wat bij sommige mensen nog steeds fout gaat, daarom geven we u in deze blog een paar tips mee voor het bloggen. Door te snoeien maakt u namelijk niet alleen de bloei van de sering mooier, maar kan deze ook langer duren. Een andere reden om de sering te snoeien is natuurlijk de grootte. Als u niet oppast kunnen ze namelijk 6 meter groot worden.

Wanneer de Sering snoeien

We maken bij BetuweBomen vaak 2 soorten mensen mee. Het ene persoon is dol op zijn tuin en is daar graag in bezig en het andere persoon wilt gewoon een leuke heester in zijn tuin. Beide is prima. Voor het eerste persoon raden we aan om 2 keer in het jaar te snoeien. Zo krijgt u de meeste bloei uit de sering. Sterker nog, misschien krijgt u wel 2 keer bloei door 2 keer te snoeien. In dit geval kunt u het beste in November snoeien, dan krijgt u in mei bloei. Vervolgens kunt u nog een keer snoeien in juni, een zomersnoei. dan krijgt u misschien bloei in september. Dit beloven we echter niet. In de ene tuin doet de sering het namelijk beter dan in de ander. Ook mag de zomersnoei minder rigoureus zijn dan de hoofdsnoei. Is snoeien niet helemaal u ding? Snoei dan de sering gewoon 1 keer tussen november en maart. Het snoeien zelf is niet lastig zoals we zometeen zullen uitleggen. Onthoud in ieder geval 1 regel: ”Vindt u het te koud of te warm om te snoeien? Dan geldt voor de sering het zelfde!”

Hoe te snoeien

Voor uw gemak delen we de snoei tekst op in 1 stukken. De hoofdsnoei (in de winter) en de zomersnoei. Indien u een snelle genieter bent, dan hoeft u namelijk maar 1 kopje te lezen. Wilt u voor het uiterste gaan, lees dan ook even de zomersnoei. Wilt u de samenvatting lezen? Die ziet u op de productpagina, namelijk sering.

Hoofdsnoei

Het snoeien in de winter is vrij ”radicaal” zoals sommige mensen het noemen die we spreken. Het klinkt namelijk heel tegenstrijdig, maar u mag echt een groot gedeelte van de sering weghalen indien u de sering klein wilt houden. Indien u deze radicale snoei wil toepassen, dan mag u alle takken wegzagen tot 50 centimeter boven de grond. Daarbij is het handig om zoveel jonge scheutjes te laten leven, want hierop groeien nieuwe takken. Bloei kan dan wel weer 3 jaar duren overigens.

Uiteraard is deze radicale snoei niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen hebben namelijk genoeg ruimte in de tuin. De radicale snoei is dan ook weggelegd voor de mensen met een kleinere tuin. Heeft u meer ruimte? Snoei dan de uitgebloeide takken weg. Net zoals bij de radicale snoei mag u de jonge scheutjes laten zitten. Snoeit u helemaal niet? Dan wordt de onderkant kaal, dat moeten we ook niet hebben natuurlijk.

Zomersnoei

Deze snoei doet u niet voor de gezondheid van de sering, maar echt puur voor de vorm en het genieten. Het is goed om dat in het achterhoofd te houden. Voor de zomersnoei hebben we de volgende tips:

  1. Heeft u wilde scheuten in de sering? Snoei deze dan direct af, hopelijk komen ze niet terug. Deze snoei is noodzakelijk voor de gezondheid;
  2. Voor de vorm van de heester kunt u het beste niet alle takken tegelijkertijd snoeien, want dan groeien er volgend jaar wellicht minder bloemen;
  3. Snoei de bloemen weg in juni en dan hopen wij samen met u heel hard dat er in september nog nieuwe bloemen komen. Er stromen namelijk nog gewoon sapstromen door de boom.

Wilt u beeldmateriaal over hoe u het beste kunt snoeien of gelooft u ons gewoon niet helemaal? Bekijk dan dit filmpje van 3,5 minuut, waarin ze uitleggen hoe u de sering het beste kunt snoeien.

De sering planten

Misschien heeft u de tekst hierboven helemaal niet gelezen, maar we zijn nu eindelijk aangekomen bij het plant gedeelte. Voor als u net een nieuwe sering heeft gekocht, toch wel een belangrijk onderdeel. Want hoe krijgen we deze sering gezond in de grond? Daarvoor moeten we 2 dingen weten. Ten eerste, wanneer moeten we de sering planten. Ten tweede, hoe moeten we planten.

Wanneer de sering planten

Niks houd u tegen om in ieder seizoen de sering te planten. Zolang het maar niet kei heet is of ontzettend koud, dan kunt u altijd planten. Zelf raden we aan om in het voorjaar te planten, want dan hebben wij het meeste voorraad en is het weer het meest gunstig. Planten in de winter raden we enigszins af, want dan kunnen ze door de kou wellicht beschadigd raken. In principe is dit soort prima winterhard, maar vooral de wat jongere seringen kunnen gevoelig zijn. De sering wordt overigens verkocht met kluit in de winter en met pot in de zomer. Dit betekent dat ze tussen November en april in kluit worden verkocht. (In deze periode zijn ze ook het scherpst geprijsd.)

Hoe te planten

Nu even het concrete werk. Wat mag er gebeuren wanneer we bij uw huis komen met de sering in onze handen. Volg het volgende lijstje op:

  1. Zet de sering op een plek in uw tuin waar u hem ongeveer wil hebben. Kijk even naar de grootte van de kluit of pot;
  2. Graaf een gat dat 1,5 keer zo groot is als de kluit of pot;
  3. Zet de sering in het gat en gooi er wat Aanplantgrond bij;
  4. Aanplantgrond is vooral belangrijk bij tuinen die een wat zuurdere minder voedingsrijke grond hebben;
  5. Wanneer u dat heeft gedaan, mag u ook de normale grond in het gat gooien;
  6. Zorg dat de kluit gelijk is met de normale grond. Indien de stam ver onder de grond zit, dan kan deze gaan rotten. Een rotte stam is een dode sering;
  7. Tenslotte mag u water toevoegen, zodat de sering gelijk lekker kan groeien.

Volgens mij moet het zo lukken toch? Indien u meer vragen heeft, dan kunt u ons gewoon Contacteren. U krijgt gelijk iemand aan de telefoon die er verstand van heeft.