Overweegt u om een sierpeer als leiboom in uw tuin neer te zetten en wilt u direct daar het meeste uit halen? Of heeft u al een sierpeer in uw tuin staan en wilt u deze gezond laten groeien? Dan gaat u hier de beste 5 tips lezen. In deze blog vertellen we u op welke manier u de sierpeer als leiboom het beste kunt planten en snoeien, maar ook hoe u de sierpeer het beste kunt verzorgen door de seizoenen heen. Door deze tips op te volgen creëert u de mooiste bloesem in uw tuin
Het snoeien van de sierpeer als leiboom – Tip 1
Één van de mooiste aspecten aan de sierpeer is natuurlijk zijn witte bloesem. Dit kunt u hier zien: sierpeer leiboom. Deze straalt in het voorjaar door uw hele tuin heen. Maar hoe zorgt u er nou voor dat uw bloesem het mooiste is van de hele buurt. Tip 1: Snoeien!
Wanneer te snoeien
De sierpeer als leiboom kunt u het beste snoeien in de wintermaanden van het blad van de boom is. U mag de sierpeer best vors snoeien. Dit is praktisch, omdat de sierpeer hierdoor goed klein en compact te houden is. Ook voor de kleinere tuin is dit dus een hele leuke boom. Snoei echter niet bij strenge vorst, hierdoor kan de boom dood bloeden!
Mocht u de boom gewoon groter uit laten groeien dan kan dat ook zeker. In dat geval hoeft u niet constant te snoeien. De Pyrus calleryana Chanticleer heeft van zichzelf een mooie vorm. Liever een vruchtperen boom dan een sierperenboom? Dat is de keuze van u! Daarvoor kunt u ook keuzes maken in het fruitpark in Ochten.
Hoe te snoeien
Een vuistregel is dat u (sier)fruitbomen niet meer dan 30% van de boom snoeit. Snoei daarom liever elk jaar, dan 1 keer in de 5 jaar. U hoeft dus niet elk jaar te snoeien, maar eenmaal per jaar raden wij aan. Bij een te grote groei (deze ontstaat wanneer u na 5 jaar opeens snoeit) komt er vaak een flinke wild groei als reactie en dat is beter om te voorkomen.
Het planten van een sierboom – Tip 2
Met de volgende instructies moet het u lukken om de sierpeer als leiboom te planten:
- zorg dat het plantgat wat groter word uitgegraven dan de pot van de sierboom;
- plaats twee boompalen aan de zijkanten van de sierpeer zodat de pot/kluit er netjes tussen past;
- plaats de sierboom in het plantgat en vul deze aan met grond vermengd met potgrond.
- druk de grond om de pot stevig aan met uw handen;
- maak de sierboom vast aan de boompalen;
- giet drie emmers met water bij de boom zodat de grond goed sluit om de pot.
De sierpeer als leiboom in de lente, herfst en winter – tip 3
De sierpeer (ook wel de Pyrus Chanticleer genoemd in het Latijn) is een bladverliezende boom. Dat betekend dat die in de wintermaanden het blad laat vallen. Het is wel echt een boom die hier goed in het klimaat thuis hoort, door elk seizoen heen. Hieronder bespreken we kort hoe u de sierpeer eruit ziet in elk seizoen.
De bloesem in de lente
De lente is misschien wel het favoriete seizoen van deze sierpeer. In dit seizoen krijgt deze boom namelijk zijn bloesem. Deze is stralend wit. Na de bloesem wordt het groene blad nog wat lichter en later in de zomer verkleurd deze weer naar dondergroen.
De herfstkleuren
In het najaar verkleurt het blad naar diep geel. De herfstkleur is een beetje afhankelijk van de grondsoort hoe geel maar vaak zie je een prachtige diep gele herfstkleur. Van deze sierpeer kunt u dus meerdere malen in het jaar genieten.
De kale winter
De sierpeer is een bladverliezende boom, dus de meeste schoonheid van deze boom gaat in de winter wel verloren. Gelukkig is deze boom goed bestendig tegen wind en kan ook flinke vorst verdragen. Ook past deze leiboom prima in de kustgebieden thuis.