
U bent waarschijnlijk niet de enige met een taxus in de tuin. Ook zult u niet de enige zijn die naar een taxus op zoek is. Vele mensen hebben een prachtige taxushaag in de tuin staan of willen deze snoeien, planten of iets anders er mee doen. Logischerwijs willen wij van BetuweBomen zoveel mogelijk mensen helpen. Zelf zijn we ook gek op de taxus. Hij is groenblijvend, makkelijk te planten en makkelijk te snoeien. Om u te helpen in de tuin met de taxus beschrijven wij in deze blog hoe u de taxus kunt snoeien, planten en onderhouden. Let op, dat ”planten” gedeelte kan nog goed van pas komen, ook al heeft u de taxus al in uw tuin staan.
De taxus snoeien
De meest gestelde vraag over de taxus is nog wel over hoe deze gesnoeid moet worden. Ook een logische vraag, want hoe en wanneer u de taxushaag snoeit heeft zeker invloed op de gezondheid van de haag, maar ook hoe deze eruit moet komen te zien. De meeste mensen willen natuurlijk een mooie strakke haag, alleen een geheel strakke haag hoeft niet altijd gezond te zijn. Hoe dat zit leggen we u zo dadelijk uit. Hieronder beschrijven we wanneer en hoe u de taxus kunt snoeien.
Wanneer de taxus snoeien
Indien u zich afvraagt wanneer u de taxus wilt snoeien, dan moet u zich eerst afvragen hoe actief u bent in de tuin. Bent u een echte tuinliefhebber of houdt u van een strakke tuin? Dan raden we u 2 keer te snoeien. 1 keer in juni, maar voor 21 juni (de langste dag vaak). Hierna gaat de taxus namelijk nog 1 keer sterk groeien, dus zo krijgt u een sterke gezonde haag die tegen meer bestand is. En 1 keer in september. U moet dan nog een keer snoeien om de haag strak te krijgen voor het najaar. Want zoals verteld groeit de taxus na 21 juni nog even door. Het klinkt misschien heel specifiek die datum, maar de taxushaag voelt dit heel fijn aan. Bent u iets minder bezorgd over het uiterlijk van uw tuin? Snoei dan 1 keer in juli. Het is niet schadelijk voor de taxus, uw taxushaag ziet er dan ook echt niet slecht uit, maar we raden wel iedereen aan om 2 keer te snoeien in een jaar.
Hoe te snoeien
We weten nu dus dat de taxus snoeien belangrijk is, hopelijk weet u wanneer u de taxus wilt snoeien, maar nu wilt u waarschijnlijk ook weten ”hoe” u de taxus kunt snoeien. Geen zorgen, daar hebben wij gewoon een antwoord op. Ten eerste is het altijd goed te bedenken in welke mate de taxus u privacy geeft en of dat belangrijk voor u is. Indien dit het geval is, raden wij namelijk sowieso aan niet al te dun te snoeien. Ten tweede hebben we ook een paar algemene tips voor u:
- Leg een zeil neer voordat u gaat snoeien. Hierop kunnen dan alle blaadjes vallen. Het zijn kleine takjes, dus dat bezemen of met de hand opruimen is vermoeiend;
- Is het 28 graden of warmer? Wij mensen hebben vaak geen zin om te snoeien. Dat komt goed uit, want de taxus wilt dan ook niet gesnoeid worden;
- Wij van BetuweBomen houden van ”Taps snoeien”, wat betekent dat de onderkant iets breder is dan de bovenkant. Dit doen we om er voor te zorgen dat de onderkant evenveel zonlicht krijgt als de bovenkant;
- Snoei ook van onder naar beneden, zo vallen de blaadjes beter op hun plek en heeft u een beter overzicht;
- Gebruik een scherpe (elektrische) heggenschaar;
- Wees bij een te grote taxushaag niet te beroerd om een hovenier in te schakelen. Hoe groter de haag hoe lastiger om hem mooi te krijgen;
- Gelooft u onze tips niet helemaal of wilt u het gewoon even zien? Bekijk dan dit filmpje over de taxushaag snoeien;
- We hebben ook een pagina over de taxus waarin u meerdere foto’s en schema’s kunt zien.
Onderhoud aan de taxushaag
Voor de mensen die iets minder actief zijn in de tuin is dit wellicht even schrikken, maar na het snoeien bent u meestal nog niet klaar in de tuin. Een beetje onderhoud komt er ook altijd bij kijken. Maar deze regels gelden natuurlijk niet alleen voor de taxushaag, maar voor uw gehele tuin. We zeggen dit tegen mensen om te voorkomen dat hun taxus doodgaat. Dus:
- Geef de taxus voldoende water bij warm weer. In de winter red deze haag zich prima, maar een hete zomer vindt deze haag minder;
- Zorg er ook voor dat er op de taxus geen ”wild” is te vinden. Dit is een soort onkruid op de stammetjes van de taxus. Bij kleine haagplanten valt dit vaak wel mee, maar bij de grotere kan dit wel is voorkomen.
- Logischerwijs mag u ook al het onkruid rondom de taxus weghalen. Deze zuigen echt de voeding uit de bodem weg voor de taxus.
De taxus planten
U weet nu dat u de taxus mag snoeien en onderhouden, maar we hebben het nog niet gehad over het planten. Indien u een taxus heeft, niet gelijk wegklikken. Bedenk eerst even of u binnenkort wil verhuizen, nieuwe taxus nodig heeft of gewoon de taxus wil gaan verplanten. Zo niet, dan kunt u dit gedeelte gerust overslaan. Hieronder geven we u wat informatie over het planten van de taxus. Op onze productpagina van de taxushaag zijn we hier nog uitgebreider in.
Wanneer de taxushaag planten
Goed nieuws deze keer! U mag het hele jaar door planten. Met vrieskou en snikhitte raden we het af, maar in principe kan het. Het ding is wel, het kan in de prijs verschillen of u iets in december koopt of in juni. Van november tot en met april krijgt u de haagplanten in een zak met blote wortel. Van mei tot en met oktober krijgt u de haagplantjes geleverd in een pot. Dit betekent dat de taxus in pot natuurlijk duurder is. Hier zit meer geld en arbeid in. De meeste mensen kopen dan ook in het laagseizoen. Het is overigens wel verstandig om er snel bij te zijn of van te voren te bestellen, want de taxus is snel uitverkocht, dus we kunnen niks beloven.
Hoe te planten
Hier gaan we iets minder specifiek zijn dan op onze productpagina, maar we helpen u er wel even kort doorheen. Indien u wilt gaan verplanten is dit het meest verstandig om in het najaar/voorjaar te doen. Plant de taxus dan ook zo snel mogelijk over. Hetzelfde geldt voor als u de taxushaag heeft besteld via onze webshop. Indien wij het afleveren raden wij u aan om zo snel mogelijk te planten. Vaak raden we ook aan om van te voren alvast een gleuf te graven. Hoeveel centimeters deze gleuf mag zijn bij welke grootte staat op onze productpagina. Zorg er ook voor dat u voldoende Aanplantgrond heeft. Wanneer u de haagplantjes in de gleuf hebt gestopt, mag u namelijk deze grond erbij stoppen. Daarna mag u normale grond erbij doen en dan de grond even goed aanstampen. Niet te hard, niet te zacht. Een beetje water er dan overheen sproeien kan ook geen kwaad.
Een giftige taxus
U kunt met uw blote handen de taxus aanraken, geen zorgen. Maar de taxus is wel giftig. Dit betekent dat uw kinderen dus niet de blaadjes in hun mond moeten doen. Heeft uw paarden? Dan is de taxus ook geen slimme optie. Deze eten namelijk wel is de taxus, maar dat is slecht voor ze. Kortom, geen dreigend nieuws, maar de taxus is wel giftig.