Geplaatst op

Fruitbomen soorten

Fruitbomen soorten

Fruitbomen soorten in de fruitbomen kwekerij

Bent u er ooit geweest? Op de fruitbomen kwekerij? De meeste mensen in ieder geval niet. Toch wordt er per maand in Nederland vaker dan 40.000 keer gezocht naar dingen die te maken hebben met fruitbomen. In deze blog gaan we de meest gestelde vragen van mensen beantwoorden. Te beginnen met de fruitbomen soorten, want hierbij hebben mensen de meeste vragen. Wilt u nog specifiekere informatie voor elke boom? Bekijk dan https://www.tuinpedia.nl/fruitbomen/

Fruitbomen soorten (in de Betuwe)

Als we het aantal fruitbomen soorten stuk voor stuk zouden benoemen, dan zouden we boven de 150 stuks komen. Dit gaan we dus niet doen, maar we gaan de algemene soorten stuk voor stuk opnoemen, te samen met haar populairste soort. In dit kopje staat tussen haakjes ”in de Betuwe”. Dit is niet voor niks, in de Betuwe worden namelijk de beste fruitbomen geteeld.

De Appelboom soorten/ De malus Domestica

Dit is misschien nog wel de meest bekendste bij iedereen. De vrucht met de ietwat zure smaak, maar wel lekker vochtig en het neemt de trek weg. De meeste mensen eten er zeker wel meer dan 10 per jaar (gelukkig). De appelboom bloeit op in april/mei en krijgt vruchten in september/oktober. De piekmomenten van dit soort zijn dus mooi verdeeld over het jaar. Niet te vergeten, snoei deze boom gelieve in maart. Hieronder worden de 2 bekendste soorten opgenoemd:

  • De Malus Domestica Elstar is de meest gegeten appel in Nederland (en omstreken). Logisch, want het is ook echt een heerlijk vruchtje.
  • De Malus Domestica Jonagold is daarentegen de meest gezochte appelboom in Nederland. Waarom, dit blijft voor ons ook nog een mysterieus iets. Misschien is het wel de smaak die het zo interessant maakt.

de perenboom soorten/ De Pyrus

Dit is mijn persoonlijke favoriet, ”De perenboom”. Gewoon simpelweg vanwege zijn zoete smaak en het sap dat deze vrucht heeft. Logischerwijs valt ook deze boom onder één van de meest bekendste soorten fruitbomen. De perenboom bloeit op in april/mei en krijgt vruchten in september/oktober. De piekmomenten van dit soort zijn dus ook mooi verdeeld over het jaar. Niet te vergeten, snoei deze boom gelieve in maart. De perenbomen waarover de meeste vragen worden gesteld zijn hieronder weergegeven:

  • De Oude perenboom wordt op onze website het meeste gezocht. Dit is op zich best logisch, want deze bomen geven vaak na het eerste jaartje in de grond al vrucht. Bij jongere bomen moet men hier langer op wachten.
  • De stoofperenboom is daarna de meest gezochte perenboom. Dit vonden wijzelf wel leuk om te zien en het is ergens ook wel logisch. Heerlijke rode rakkers, gekookt in rode wijn, heerlijk! Deze stoofperenboom heet overigens de ”Gieser wildeman”.
  • De perenboom conference is de meest gegeten peer. Deze is ook zo ontzettend lekker sappig, wij begrijpen het wel. Op de foto krijg ik er gewoon trek in.
Perenboom kopen
Perenboom Conference

De notenboom / De Castanea

Zo de boom is, zo is de naam van deze fruitboom. Één van de bekendste fruitbomen soorten natuurlijk, de notenboom en dan vooral, de walnotenboom. Geloof het of niet, de walnotenboom en notenboom in het algemeen zijn de meest gezochte zoekwoorden als het gaat om bomen. Dus niet alleen wat betreft fruitbomen in het algemeen, maar dit gaat over alle bomen. Maar wat maakt deze boom dan zo bijzonder? Is het de manier waarop de boom groeit, hoe ze eruit ziet, of toch de heerlijke vruchten? Wij weten het niet, maar wat we wel weten is dat deze boom bloeit in mei/juni,vrucht draagt, in oktober en gesnoeid mag worden in maart.

  • De befaamde boom is de Juglans Regia, of zoals ik hem zelf noem, de walnotenboom. Een foto van deze boom wordt hieronder weergegeven.
  • Wij raden aan om ook is een keer de kastanje boom te bekijken, deze heeft ook zo zijn charmes en is net weer wat anders. Niet onbelangrijk, ze zijn ook allebei even duur, beide zijn ze verkrijgbaar vanaf €36,-.
Walnotenboom kopen
Juglans regia

De Kersenboom / De Prunus

Indien er gepraat wordt over soorten fruitbomen en over de Betuwe, dan gaat het al snel over ”De kersenboom”. Want waar koopt men nu lekkerdere kersen dan in de Betuwe? Iemand die het weet? Ze zijn er wel in meer dan 10 verschillende smaken, dus zit er is een keer eentje bij die u toevallig minder vindt, dan is het waarschijnlijk gewoon een ander soort. Deze kersenbomen bloeien in april, krijgen vruchten in juli en mogen gesnoeid worden in oktober. Deze vruchten komen dus in tegenstelling tot de notenboom, appelboom en perenboom veel eerder al. Zo zit er ook nog een beetje afwisseling in de fruitbomen soorten. Hieronder worden de populairste kersenbomen getoond:

  • De Prunus Karina is de meest gegeten kers, echt veruit de meest gegeten kers, maar niet de zoetste.
  • De zoetste kers die men kan krijgen is de Prunus Kordia, wij krijgen vaak de vraag welke kersenboom nu het zoetste is, maar deze kersenboom is zeker een uitschieter qua zoetheid. Moet u natuurlijk maar van houden.

De mispelboom / Mespilus Germanica

Over fruitbomen soorten gesproken, kent u de mispelboom misschien? De meeste Nederlanders in ieder geval niet. Vandaar dat we u ook een nieuwe gezegde gaan leren, namelijk ”zo rot als een mispel”. Deze vrucht is namelijk pas lekker na de eerste nacht vorst en wanneer de vrucht goed bruin en rot is. De vrucht is dan wel lekker zacht en zoet. Men zegt dat het ook lekker kruidig smaakt. Echter durven wij de vrucht hier niet te eten? U wel? De mispelboom bloeit in ieder geval in mei, kan gegeten worden na de eerste nacht vorst en mag gesnoeid worden in maart. Hieronder laten we u een afbeelding zien van een mispel vrucht.

Mispelboom
Mispelboom

Overige fruitbomen soorten

Logischerwijs zijn dit niet de enige soorten fruitbomen. We hebben nog meer soorten fruitbomen, dus deze gaan we ook benoemen. Echter gaan we deze minder uitgebreid bespreken dan de vorige soorten, simpelweg omdat ze minder interessant zijn. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat deze vruchten minder lekker zijn. Bekijk de volgende fruitbomen maar is.

  1. De perzikenboom , deze vrucht is heerlijk, maar ook een stuk minder veel gegeten. De perzikenboom valt onder het ”zacht fruit”. Niet geheel gek, want deze heerlijke vrucht is ook erg sappig en zacht. Hij bloeit overigens ook erg mooi in april.
  2. De pruimenboom is ook een prachtige fruitboom, waar ook meerdere soorten van aanwezig zijn. In het latijn gezien valt deze boom onder de kersen. Deze boom begin namelijk ook met ”prunus”. Misschien is iets om over na te denken wanneer u uw volgende pruim eet. Smaakt hij ook zoals een kers? Deze pruimenboom bloeit overigens in april.

Oude fruitbomen

De jonkies onder de fruitbomen kunnen nog geen vrucht dragen. Logisch, want een paar appels kunnen soms meer wegen dan het boompje zelf. De oude fruitbomen daarentegen staan vaak na 1 jaar al prachtig vol met vruchten. De oudere fruitbomen kenmerken zich logischerwijs door het feit dat ze dikker en groter zijn. Hieronder wordt weergegeven welke fruitboom wanneer vrucht geeft.

Appelboom

  • laagstam  =  Na 2/3 jaar vruchtdragend
  • halfstam  =  Na 1/2 jaar vruchtdragend
  • hoogstam  = Na 1/2 jaar vruchtdragend

Perenboom

  • 125-150 cm hoogte laagstam  =  Na 2/3 jaar vruchtdragend
  • 175-225 cm hoogte halfstam  =  Na 1/2 jaar vruchtdragend
  • hoogstam in verschillende maten = Na 1/2 jaar vruchtdragend

Notenboom

  • Hoogte 250/300 cm = Na 6-11 jaar vruchtdragend
  • Hoogte 300/350 cm = Na 5/10 jaar vruchtdragend
  • Hoogte 350/400 cm = Na 4/9 jaar vruchtdragend
  • Hoogte 400/500 cm = Na 3/8 jaar vruchtdragend
  • Hoogte 500/600 cm = Na 1/6 jaar vruchtdragend

Kersenboom

  • 125-150 cm hoogte laagstam  =  Na 2/3 jaar vruchtdragend
  • 175-225 cm hoogte halfstam  =  Na 1/2 jaar vruchtdragend
  • hoogstam in verschillende maten = Na 1/2 jaar vruchtdragend

Mispelboom

  • 175-225 cm hoogte halfstam  =  Na 9/10 jaar vruchtdragend
  • 8-10 cm stamomtrek  =  Na 8/9 jaar vruchtdragend
  • 10-12 cm stamomtrek  = Na 7/8 jaar vruchtdragend
  • 12-14 cm stamomtrek  = Na 6/7 jaar vruchtdragend
  • 14-16 cm stamomtrek  =  Na 5/6 jaar vruchtdragend

Fruitbomen soorten planten

Voordat we kunnen genieten van de fruitboom moeten we het natuurlijk eerst planten. Let goed op de volgende punten voor het planten van uw fruitboom:

  • laat de boom na het leveren niet langer dan vijf dagen ongeplant boven de grond staan;
  • een doorgroeikluit kan worden geplant zoals hij word afgeleverd. Bij een pot de plastic zak verwijderen en van de buitenkant van de pot de overtollige wortels verwijderen om een goede verjonging van de wortels te creëren;
  • bij een boom met doorgroeikluit de jute en ijzerdraad omhulsel planten zoals aangeleverd. Als u de jute en ijzerdraad verwijderd heeft u kans dat de doorgroeikluit uit elkaar valt en krijgt de boom sneller last van uitdroging;
  • als u de boom niet direct gaat planten de boom opbergen in een wind, vorst- en zonvrije ruimte zodat de wortels niet uitdrogen;
  • geef de boom bij droog weer minimaal twee maal in de week water (15 liter per keer), dit geldt alleen in de zomerperiode van mei t/m september;
  • plant een boom nooit op een plaats waar het hele jaar water staat, de boom zal door verrotting doodgaan;
  • plant een boom nooit dieper dan het wortelgestel, als de boom met de stam voor een gedeelte onder de grond staat zal deze wegrotten.

Fruitbomen snoeien

Logischerwijs moet de fruitboom ook bijgehouden worden. Dit kan door middel van het snoeien van de boom. We leggen u hier uit hoe u de meeste vruchten uit uw fruitboom kunt halen.

  1. Door in de zomer licht uw fruitboom te snoeien, komt er meer licht op de vruchten, dit bevorderd de groei.
  2. Snoei elk jaar uw fruitboom in de periode van november t/m maart.
  3. Verwijder hierbij alle stijle takken, deze kunnen namelijk geen vrucht dragen en zitten in de weg van de brede takken die wel vrucht kunnen dragen.
  4. Vergeet in de zomer de fruitboom geen water te geven, dit is ook erg belangrijk voor het aantal vruchten en de smaak van de vrucht.

Uw fruitbomen in de toekomst op de juiste manier blijven onderhouden? Van Dam hoveniers (regio Utrecht) en Hoveniersbedrijf de Betuwe (Betuwe) helpen u graag verder.

Fruitbomen soorten vraag

Wat is uw favoriete fruitboom? laat het ons weten op onze facebook en verkrijg gratis info hierover.