Geplaatst op

Groenblijvende leibomen snoeien en verzorgen

Glansmispel leiboom

De groenblijvende leibomen zijn één van de meest populaire soorten onder de bomen. Dat is ook niet heel gek. Indien u er één heeft dan zult u begrijpen dat ze voor allerlei dingen handig zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Uiteraard kan niemand zonder een stukje verzorging en onderhoud. In deze blog geven we u een paar handige tips wat betreft deze groenblijvende rakker.

Groenblijvende leibomen snoeien

Raadsel: Het is altijd groen, maar moet niet altijd gesnoeid worden, wat is het? Hopelijk heeft u het antwoord goed, want de gehele blog gaat hierover. Inderdaad, het antwoord is ”groenblijvende leibomen”. Wanneer u een jonge groenblijvende leiboom koopt, dan kunt u er wellicht van versteld staan hoe weinig blad deze nog heeft. Dit willen we natuurlijk niet allemaal snoeien, zodat u nog minder heeft. Maar een beetje snoeien is soms goed, want dan krijgt de boom als ware een seintje binnen die zegt: ”Ik moet groeien”. Elk jaar moet u dus even afwegen of u wilt snoeien ja of nee. Ons advies is om de jonge groenblijvende leibomen niet elk jaar te snoeien. En indien u het doet, snoei dan minimaal 5 cm van de hoofdtak af. Die hoofdtak moet echt intact blijven. Wanneer de leiboom eenmaal een vol bladerdek heeft, dan kunt u rustig elk jaar snoeien.

Wanneer groenblijvende leibomen snoeien

We raden het aan om de leibomen tussen december en maart te snoeien. Dit is net voor het uitlopen van de takken, dus dan is het bladerdek weer snel vol.

Hoe te snoeien

Wat willen we wel: Takken die met het leirek horizontaal mee groeien. Wat willen we niet: Takken die verticaal van het leirek af groeien. Dat leidt ons tot de volgende conclusie. Namelijk dat we de verticale takken van de boom mogen snoeien. Snoei deze verticale zijtakjes iets voorbij de hoofdtak, zodat er één knop (verdikking) nog blijft zitten. Bij de jongere bomen kunt u dus beter een stukje verder van de hoofdtak afsnoeien, namelijk 5 centimeter plus. Oudere bomen kunt u eigenlijk altijd wel snoeien. Die zijn wel meer gewend.

Bent u bang dat we er geen verstand van hebben of wilt u gewoon iets meer uitleg, bekijk dan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=9ZkFU6xCaUc. Meer tips online op onze website vindt u op de algemene pagina van de leibomen, namelijk: https://betuwebomen.nl/c/bomen/leibomen/.

leibomen verzorgen

Hebben we eerst een hele tekst geschreven over hoe u de groenblijvende leiboom kan snoeien, komt er nog meer tekst over verzorgen. Ja, dat hoort er nou eenmaal een klein beetje bij. Maar geen zorgen, dit is oprecht een stuk minder dan het snoeien. Indien we het hebben over de verzorging, dan praten we over de kleine dingetjes bijhouden. Hieronder willen we u gewoon een paar tips geven waarop u tijdens het bezitten van de leiboom op kunt letten.

 1. Zorg ervoor dat er niet al te veel onkruid is rond de boom, dit doet de groenblijvende leiboom verstikken;
 2. Op een leiboom komt ook vaak ”wild” te zitten. Dit zijn kleine takjes op de stam van de boom. Snoei deze er ook even vanaf;
 3. In de hete zomer krijg ik altijd graag even wat water. Ik denk dat de leiboom hetzelfde denkt! Zorg dus tijdens warm weer voor wat water. Het hoeft niet heel veel te zijn, want de meeste groenblijvende soorten komen uit mediterraan gebied waar het vaak lang droog is en warm.

Groenblijvende leibomen planten

Wanneer u een nieuwe groenblijvende leiboom heeft gekocht of wil gaan kopen, dan is het handig om even goed te weten hoe u deze kunt planten. Misschien heeft u al is een keer een leiboom geplant en staan hier tips in die u nog niet wist. Onder dit kopje gaan we in ieder geval wat tips geven met betrekking tot het planten van deze groenblijvende leibomen.

 1. Plant de leiboom binnen 5 dagen na levering. Anders kan er schade ontstaan;
 2. De jutte zakken en het gaas moet u om de kluit heen laten zitten. Indien u dit niet doet, dan stort de kluit in elkaar en groeit de boom waarschijnlijk minder goed;
 3. Indien u echt alle 5 de dagen wilt gebruiken voor het planten, leg de boom dan op een wind en vorstvrije plek. Anders loopt het geheid verkeerd af;
 4. Voor de eerste stap, maak een gat van 1,5 keer zo groot als de kluit/pot;
 5. Stop die leiboom lekker in het gat en vul het aan met losse grond en Aanplantgrond;
 6. Bij leibomen is het in hoge mate vernuftig om 2 Boompalen bomen erbij te plaatsen;
 7. Giet drie emmers water bij de boom, gelijk na het aanplanten;
 8. Stamp de grond even goed aan, zodat het geen los grond is die rondom de boom zit.

Leuke plekjes voor de groene leiboom

Heeft u al een plek in gedachte waar u de boom gaat neerzetten? Onthoud dat wanneer u meerdere leibomen naast elkaar zet, dat u 20 cm tussen de leirekken houdt. Anders groeien deze leibomen lelijk naast elkaar en kunnen ze in elkaar groeien. Overigens is het natuurlijk wel het gaafst om meerdere leibomen naast elkaar te hebben. Niet alleen in de voortuin, maar ook wanneer u een grote achtertuin heeft. In de achtertuin kunnen ze bijvoorbeeld heel goed de tuin opbreken. Wat wij zelf erg mooi vinden is meerstammige bomen plaatsen bij leibomen. Maar wie weet heeft u leuke plantjes die u erbij wilt zetten. Dat kan natuurlijk ook. In ieder geval wensen wij u veel geluk toe met de groenblijvende leiboom!