Geplaatst op

De Japanse sierkers, een prachtige bloesemboom

Japanse sierkers

De Japanse sierkers soorten, er zijn er nogal wat. Deze vallen ook onder de Prunus soorten. Dit soort heeft een zeer rijke bloei. Hoofdzakelijk bloeien deze in het voorjaar maar daarbuiten zijn er ook winterbloeiers. Qua groeiwijze zijn de meeste sierkersen breder uitgroeiend maar er zijn ook stijl groeiende soorten.

Het kenmerkende van deze Prunus boom is de prachtige en zeer rijke bloei. Eerst komt de bloei waarop het blad snel volgt. De bloeiperiode is enkele weken. De meeste soorten bloeien in de maanden april en mei maar eind maart is er soms al eerste bloesem zichtbaar. De Japanse sierkers wordt vaak als één soort gezien maar er zijn meerdere soorten die dan bijna allemaal onder de Prunus serrulata vallen met daarachter de cultivar van het bepaalde soort. De bekendste soorten zijn de Prunus serrulata Accolade en de Prunus serrulata Kanzan. Beide bomen hebben een roze bloei met een relatief breed uitgaande kroon. Zoals eerder gezegd is de opgaande groeier er ook, dit is de Prunus serrulata Amanogawa. Ook dit soort heeft een uitbundige roze bloei. Daarnaast is er ook nog een hangende sierkers op stam. Dit is de Prunus serrulata Kiku Shidare. Deze heeft van nature een hangende groei en heeft ook in het voorjaar een rijke roze bloei. Het fijne aan alle soorten is dat ze makkelijk te snoeien zijn. Zo passen ze in alle tuinen. De sierkersen luiden eigenlijk het voorjaar in. Als alle bloesem zichtbaar wordt gaan we weer naar de heerlijke zomerdagen.

Japanse kers

Zoals nu duidelijk is zijn er dus veel soorten Japanse sierkers. We hebben al gezegd welke soorten er het meeste worden geplant en willen dit nu wat verder toelichten. De volgende soorten komen naar voren:

 • de Prunus serrulata Accolade is van zichzelf een breed uitgaande soort en daarom goed te gebruiken als opvulling en qua aanzicht een volle boom. Door zijn volle vertakking goed te snoeien. Bladkleur is groen die relatief klein is. Bloeit zeer vol met roze bloesem in de maand mei;
 • de Prunus serrulata Kanzan heeft een wat steilere groei. Kroonvorming is wat ovaler maar ook mooi vol. Goed in de maat te houden door snoei. Bladkleur is groen. Bloeit zeer vol met roze bloesem in de maand mei;
 • de Prunus serrulata Amanogawa heeft een opgaande groei. Dit soort wordt gekweekt met de takken vanaf de grond. Zo heeft de zuil sierkers een mooie statige uitstraling en is in het voorjaar echt prachtig. Goed in de maat te houden door snoei. Bladkleur is groen. Bloeit zeer vol met roze bloesem in de maand april.

Alle Japanse sierkersen zijn bladverliezend in de winter en goed winterhard. De herfstkleuren zijn mooi om te zien met gele en oranje tinten.

Japanse sierkers op stam

Elke goede tuingrond is geschikt voor de sierkers. Te natte grond kunnen ze wel slecht verdragen. Dit wil niet zeggen dat er na een flinke regenbui geen water mag staan maar het gaat er vooral om dat de grond goed vocht doorlatend is en er geen kwelwater blijft staan. Woont u dus ergens waar het grondwater erg hoog staat dan kan dit problemen geven. Een goed voorbeeld is als u bijvoorbeeld tegen een dijk woont, daar staat het grondwater vaak erg hoog. Welke plek is dan het beste voor de sierkers? Plant deze bij voorkeur op een plek waar voldoende zonlicht komt. Halfschaduw kan nog net maar in de volledige schaduw zal deze boom niet mooi tot zijn recht komen. Op een zonnige plek is de groei het beste. Blijf de boom altijd snoeien zodat er goede groei blijft. “Snoei is groei” is niet voor niets een gezegde.

Prunus boom

De Japanse sierkers valt onder de Prunus soorten. Daarbuiten zijn er nog tal van verschillende soorten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alle groenblijvende bomen zoals laurier. Daarnaast zijn er ook veel fruitsoorten die met de naam Prunus beginnen. Als u dus echt zoekt naar de sierkers kunt u ook het beste hierop doorzoeken met een bloesemkleur. Zo komt u vaak uit op het soort die u zoekt. Daarbuiten is de groeiwijze nog van belang om echt de juiste keuze te maken. Vind u het lastig om een goede keuze te maken? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Snoeien Japanse sierkers

 • snoei de sierkers niet bij hele strenge vorst, dan kan er schade ontstaan aan de takken;
 • u mag de boom wel snoeien in de winter. Sterker nog, de beste datum is tussen oktober en maart;
 • ook in de zomer mag u snoeien, maar pas dan vooral ”vorm snoei” toe, dit is dus een wat kleinere snoei;
 • zorg ervoor dat u de vorm van de sierkers intact houdt. Dit betekent dat u goed moet kijken waar er eventueel nieuwe takken terug kunnen groeien. Denk dus in lange termijn, niet op korte termijn;
 • indien takken kruizen, dood zijn of gewoon niet mooi zijn, dan mag u ze natuurlijk ook snoeien. Vooral kruisende takken zijn gevaarlijk;
 • snoei de takkraag niet weg van de tak, zo beschadigd u de boom. Dit kan een lelijke wond worden;
 • zorg voor scherp gereedschap;

Aanplanten van de sierkers boom

 • zorg dat het plantgat wat groter wordt uitgegraven dan de pot/kluit van de sierkers;
 • zet de boom in het gat;
 • vul het plantgat daarna met losse grond en aanplantgrond tot de grootte van de doorgroeikluit of pot;
 • plaats twee boompalen aan de zijkanten van de boom;
 • bevestig de twee boompalen met boombevestigingsband;
 • druk de grond om de pot stevig aan met uw handen;
 • giet drie emmers met water bij de boom zodat de grond goed sluit om de pot. Zoals we net al zeiden, water is belangrijk (alleen in de zomerperiode)!

Bij het aanplanten is het dus heel belangrijk dat de grond goed wordt aangedrukt. Zo sluit de grond goed aan om de wortels. Als de grond niet goed aansluit om de wortels drogen deze sneller uit. Daarnaast komt er teveel lucht in de grond en komt er eerder wortelrot. Om dit goed te laten aansluiten kunt u de grond ook nog afgieten met water. Advies is dit alleen in de zomermaanden te doen omdat de grond in de winter al erg vochtig is en de boom in die periode ook niet in groei is.