Geplaatst op

Pyrus calleryana Chanticleer – Prachtige bloesemboom

Sierpeer chanticleer

De sierperenboom Pyrus Chanticleer is een boom die je voorjaarskriebels geeft. In de maand april siert de boom met zijn witte bloesem. De bloesem komt al voordat de eerste blaadjes komen. Na de bloei heeft de Pyrus calleryana Chanticleer donkergroen blad. De kroonvorming is piramidaal. In het najaar een mooie diep gele herfstkleur.

Sierpeer bloesem

Wat deze boom vooral populair maakt is zijn witte bloesem in het voorjaar. Vooral door zijn rijke bloei is het dan een blikvanger. Boom wortelt diep en is daarom stevig staand. Bij voorkeur niet op een te natte grond planten. Perensoorten kunnen slecht tegen te natte grond. De stam is glad en erg strak recht groeiend. Na de bloesem (licht) groen blad en later in de zomer verkleurend naar dondergroen. In het najaar verkleurt het blad naar diep geel. De herfstkleur is een beetje afhankelijk van de grondsoort hoe geel maar vaak zie je een prachtige diep gele herfstkleur.

Pyrus Chanticleer snoeien

Is deze boom ook goed toe te passen in de kleine tuin? Dat is die zeker. U kunt de boom door middel van snoei goed klein houden. Snoei in de wintermaanden als het blad van de boom is. Bij voorkeur niet snoeien met strenge vorst. U kunt alle takken inkorten op de maat die u het liefst ziet. Snoei bij voorkeur niet meer dan 30% per jaar af. Zo is het dus beter om elke paar jaar te snoeien dan eens in de 5 jaar. Zo blijft de boom ook rustig qua groei. Bij een te grote groei komt er vaak een flinke wild groei als reactie en dat is beter om te voorkomen. Snoei een zo natuurlijk mogelijke vorm in de boom. Mocht u de boom gewoon groter uit laten groeien dan kan dat ook zeker. De Pyrus calleryana Chanticleer heeft van zichzelf een mooie vorm. Liever een vruchtperen boom dan een sierperenboom? Dat is de keuze van u! Daarvoor kunt u ook keuzes maken in het fruitpark in Ochten.

Verder is de Pyrus Chanticleer een bladverliezende boom. Dat betekend dat die in de wintermaanden het blad laat vallen. Het is wel echt een boom die hier goed in het klimaat thuis hoort. Is goed bestendig tegen wind en kan ook flinke vorst verdragen. Past ook prima in de kustgebieden thuis.