
”De tuin is prachtig groen en de bomen en planten staan in de bloei”. Normaliter is dit een uitspraak die wordt gedaan in het voorjaar. Bijvoorbeeld tussen maart en mei, wanneer de fruitbomen in de bloei komen te staan. Met winterharde bomen kunt u er voor zorgen dat dit ook het geval is in de winter. In deze blog beschrijven we welke bomen goed tegen de kou kunnen en groen blijven en/of bloeien in de winter. Met deze tips kunt u er voor zorgen dat uw tuin ook in de winter een feestje is.
Verschillende soorten winterharde bomen
De meeste bomen die u in Nederland koopt zijn sowieso ”winterhard”, wat in de definitie zelf betekent dat ze goed tegen de winter kunnen. Tegenwoordig worden citroen- en sinaasappelbomen steeds populairder, maar deze zijn niet winterhard. Ook olijven en cipresbomen behoren meer tot de mediterrane tuinen en kunnen doodgaan bij een stevige Nederlandse winter. Uiteraard is het de vraag hoe vaak we nog een sterke Nederlandse winter gaan meemaken (met een Elfstedentocht hopelijk), maar ook bij -5/10 één keer kan het al lastig zijn voor deze bomen.
Groenblijvende bomen
Naast winterharde bomen zijn er ook nog groenblijvende bomen. Wanneer u dit ziet staan weet u dat de boom groen blijft in de winter en dat zijn blad niet verandert van kleur. Een voorbeeld van een boom die wel winterhard is, ook bladhoudend is in de winter, maar wel van kleur verandert in de winter is de Groene beukenboom (Fagus sylvatica). Het verschil tussen groenblijvende- en bladhoudende bomen wordt in dit filmpje mooi uitgelegd. Groenblijvende- en winterharde bomen hebben allerlei voordelen, maar deze gaan we zometeen behandelen. Nu eerst verschillende soorten winterharde bomen die ook nog is groenblijvend zijn.
1. De winterharde laurierboom
De laurierboom is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo is er een normale laurierboom, een Portugese laurierboom een laurierboom op stam en een struikvorm. Deze boom groeit lekker mooi dicht met zijn fijne vertakkingen. De bladeren zitten dicht bij elkaar en daardoor kan het een stukje privacy creëren. Dit is één van de vele voordelen van winterharde bomen. Deze boom/struik is ook nog is groenblijvend. Dit betekent dat hij ook groen en vol met blad is in de winter. Deze boom past goed in de kleinere tuinen, omdat het een trage groeier is. Wanneer u een kleine laurierboom koopt, dan zal hij dus niet zomaar opeens heel groot zijn. Hij groeit ook eerder in de dikte dan in de lengte. Ook groeit deze boom overal goed, dus over grond hoeft u zich geen zorgen te maken
2. De groenblijvende steeneik
Wat betreft de steeneik verschillende meningen een beetje of deze goed tegen de winter kan de ja of de nee. Wij zijn van mening dat deze boom winterhard is, maar zijn grootste voordeel is toch wel zijn groenblijvende karakter. Dit is een voordeel vanwege de privacy, maar ook vanwege zijn schoonheid. Het blad is zeer fijn vertakt en de bladeren zijn grijs/groen, wat een hele mooie combinatie is in de tuin. Dit kan echt een andere tint geven aan uw tuin. Ook past deze boom prima in een kleinere tuin en is hij ook verkrijgbaar als leivariant. Zet deze steeneik in ieder geval op een zonnige plek, dat vindt hij echt wel een stuk fijner.
3. De winterharde glansmispel
De glansmispel staat eigenlijk eerder bekend om zijn mooie rode uitlopers in het voorjaar, dan om zijn groenblijvende- en winterharde karakter. Maar desalniettemin is dit een prachtige boom die goed tegen de winter kan. De rode uitlopers zijn in het voorjaar een genot om naar te kijken, omdat het contrast met de groene tinten zo groot is. Het blad lijkt een beetje leer te zijn en voelt ook een beetje zo. Deze boom is perfect wanneer uw tuin echt wat kleiner is, want deze is verkrijgbaar vanaf 130 centimeter. Ook groeien ze overal, dus een klein beetje potgrond erbij gooien is genoeg om deze boom goed te laten groeien.
4. De winterbloeiers
De winterbloeiers zijn winterharde bomen en groeien dus op de kale takken. Dit ziet er ontzettend gaaf uit om te zien. Hieronder vindt u een paar winterbloeiers die uw tuin in de winter prachtig kunnen versieren.
- De japanse sierkers: Er zijn 2 soorten Japanse sierkers die tussen oktober en februari bloeien. Een ontzettend bijzonder tijdstipt natuurlijk. Deze bomen staan niet op onze website omdat ze erg schaars zijn. Wanneer u specifiek naar deze bomen zoekt mag u ons dus contacteren en dan gaan we ons best doen om ze te bemachtigen.
- De viburnum: Er zijn 3 soorten Viburnums die bloeien in de winter. Ook deze bloeien tussen oktober en februari, maar ook deze zijn schaars. Indien u ze heel graag wilt zou u ons dus het beste kunnen bellen.
Natuurlijk blijft het altijd lastig met groenblijvende bomen omdat ze zeker schade kunnen hebben van hele strenge vorst. Houdt u er dus altijd rekening mee dat wanneer er hele strenge vorst komt de bomen afgedekt kunnen worden.
De voordelen van winterharde bomen en groenblijvende bomen
- Groenblijvende bomen bieden privacy
- Ze zijn mooi in de winter
- Hoeven niet beschermd te worden in de winter
- Kunnen vaak tegen een stootje
- Zijn vaak makkelijk met snoeien
- Geven een mooi uitzicht in de winter
- Geven kleur aan uw tuin en is dus goed te combineren met andere soorten