Beschrijving
Alnus Cordata
De Alnus Cordata is één van de meest Nederlandse bomen. Deze bomen waren hier al geruime tijd voordat u en wij op Nederlandse grond terecht kwamen. Hij heeft ook zo’n lekkere Nederlandse naam: ”De els”. De Latijnse naam, welke wij hier zullen hanteren is Alnus Cordata. De Nederlandse bijnaam voor deze boom is de gewone Els. Misschien denkt u, okey, leuk, maar waaraan kan ik zien dat deze boom Nederlands is? Nou dit blijkt uit het feit van het Nederlandse weer. Zo kunnen we hete zomers hebben en natte voorjaren en herfst seizoenen. Deze Alnus Cordata heeft geen probleem met beide. Ook kan deze boom goed tegen de zon en schaduw. Het blad van deze elzenboom is ovaal en de stam en vast zijn bruin en mooi glad groeiend. Het leuke van de Els, vinden wij, is dat deze ook zwarte oneetbare vruchtjes krijgt. Deze worden ”elzenproppen” genoemd. in de herfst krijgt het blad een prachtige gele kleur. De Alnus Cordata is voor 0% bladhoudend en 0% groenblijvend.
Vruchten en bloei gewone els
Er zijn even twee dingen die u niet met elkaar moet verwarren, namelijk de ”zwarte elzenproppen” en de ”roodbruine katjes”. In het voorjaar, wanneer de vogeltjes gaan fluiten en de gewone els gaat bloeien, dan komen de roodbruine katjes te voorschijn. Deze katjes zijn een soort van hangende slierten aan een boom. Wij noemen het ”els versiering”. Zoals de perenboom witte bloesem heeft, zo heeft de Alnus Cordata roodbruine katjes. In de herfst echter komen de grotere elzenproppen te voorschijn. Dit wordt ook wel de vrucht van de els genoemd. Logischerwijs wel een oneetbare vrucht.
Alnus Cordata kopen
U bent vast en zeker heel hard aan het twijfelen of u de Alnus Cordata gaat kopen de ja of de nee. Nu snappen wij dat dit een moeilijke afweging is, dus we gaan het voor u iets makkelijker te maken door wat feitjes te geven over de els. Hiermee kunt u zien of de Alnus Cordata überhaupt in uw tuin past en daar ook goed gedijt. We sommen ze even voor u op:
- De Alnus Cordata kunt u beter niet in een kleine tuin zetten. Sterker nog, we raden aan om ze alleen in een grote tuin neer te zetten. Even om een beeld te schetsen: ”Deze bomen staan ook in attractieparken omdat ze zo mooi hoog groeien en dat daardoor het park groter lijkt”. (Uiteraard kunt u met snoeien de boom in het gedril houden.)
- De boom bloeit op in januari/maart met de eerder beschreven roodbruine katjes
- De gewone els is niet bladhoudend en ook niet groenblijvend.
- De groeisnelheid van de gewone els ligt zeer hoog
- De vruchten van de Els zijn dus de elzenproppen.
- Elzenbomen kunnen tegen temperaturen van -40 graden in de winter.
- Elzenbomen zijn niet giftig, maar de vruchten zijn oneetbaar.
Alnus cordata planten
Hoe moet ik mijn Alnus cordata planten? We hebben voor u een handige aanplant handleiding gemaakt voor het aanplanten. Hier staat uitgelegd hoe om te gaan wanneer de boom is geleverd tot en met het aanplanten. Volg deze stappen goed op want dit is de basis voor de juiste groei. Vind u het toch lastig de Alnus cordata zelf te planten? Wij kunnen altijd vrijblijvend een offerte maken voor het aanplanten. Zo kunt u een Alnus cordata kopen en alle zorgen uit handen laten nemen.
Voor- en nadelen Alnus Cordata
- De gewone Els krijgt gele bladeren in de herfst
- krijgt in het voorjaar roodbruine katjes en in het najaar zwarte elzenproppen
- Is gemaakt voor het Nederlandse klimaat.
- Past goed in de grotere tuinen en ook weilanden.
- Niet geschikt voor de kleine tuin.
tipje
Wilt u liever net iets anders dan een Alnus cordata kopen? Dat kan, onderaan deze pagina vindt u ”Gerelateerde producten”. Die laten producten zien waarbij de belangrijkste eigenschappen matchen. Maar waarbij de details kunnen variëren. In het schema hiernaast kunt u zien wat de eigenschappen van deze boom is. Belangrijk om te lezen voordat u de boom koopt hoor.
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl