Beschrijving
De Gewone Es
De Gewone Es, het klinkt niet bepaald ”spannend”, maar toch is dit een zeer interessante boom om te bekijken. Wat als we u zeggen dat de Gewone es eigenlijk een soort ”olijfboom” is. Hij krijgt dan weliswaar geen olijven, maar hij komt wel uit deze familie. Wanneer u een klein boompje zoekt voor in uw (kleine) tuin, dan raden we wel aan om ergens anders op de website te kijken (zoals bij de bolbomen en bomen op stam.) Om het nog wat leuker te maken, indien u op een houten stoel zit ofzo, dan is er een reële kans dat deze van deze boom is gemaakt. Dit hout is namelijk erg handig. Ook het blad van de Gewone Es is opmerkelijk. Het bestaat namelijk uit meerdere ovale blaadjes. (Een blaadje in een blad dus.) Ondanks zijn grootte is deze boom daarom nog best sierlijk. De Latijnse naam van de Gewone Es is de Fraxinus excelsior Westhof’s Glorie. (Als u deze naam onthoud geven we de boom niet gratis weg, maar we vinden het wel erg knap.)
Verder opvallend aan deze boom is sowieso zijn kroonvorming en grove groeiwijze. De Gewone Es groeit echt hard. Ook kunt u het zien wanneer een Es ouder wordt. Dan wordt de kroon namelijk echt wat wijder.
Gewone es planten
Hoe u de Gewone Es kunt planten? We hebben voor u een handige aanplant handleiding gemaakt voor het aanplanten. Hier staat uitgelegd hoe om te gaan wanneer de boom is geleverd tot en met het aanplanten. Volg deze stappen goed op want dit is de basis voor de juiste groei. Vind u het toch lastig de gewone es zelf te planten? Doe ons dan even Contacteren dan vinden we samen een oplossing.
Gewone Es kopen
Voordat u de Gewone Es dus wilt kopen moet u zich goed afvragen waar u deze boom wil neerzetten. Het gebeurt namelijk niet vaak dat zo een boom in een tuin wordt gezet van kleiner dan 15 bij 15 meter… Ze zijn vooral bedoeld voor grote stukken groen. Maar uiteraard mag iedereen een Gewone Es kopen. Wij zetten hieronder even wat feitjes over de ”Fraxinus Excelsior” op een rij:
- De Gewone Es is een snel groeiende boom die wel 40 meter groot kan worden, maar normaliter ongeveer 25 meter wordt;
- De kroon van deze boom is nog half open, maar wanneer deze ouder wordt, zal deze ook steeds meer open worden;
- Het blad is zoals wij dat noemen ”geveerd” en een blad bestaat dus uit meerdere kleine ovale blaadjes;
- Deze boom kan kleine zwarte nootjes meebrengen van ongeveer 5 cm;
- Ook is de Gewone Es hartstikke winterhard. Bij -30 gaat alles nog gewoon okey. (Dus meenemen naar Antartica gaat alleen net niet.);
- De Fraxinus Excelsior is ook niet bladhoudend, maar heeft een gele herfstkleur;
- Deze boom groeit het liefst op vochtig en voedselrijke bodem. Aanplantgrond kan dus geen kwaad;
Soorten esdoorn
Wellicht denkt u nu: ”Jammer, ik zoek echt een kleinere esdoorn die wel gewoon in mijn tuin past”. Geen zorgen, hier zijn we op voorbereid. Indien u een grote tuin heeft, dan passen deze esdoorns er ook prachtig bij, maar voor de kleinere tuinen is dit een uitkomst:
- Voor de net niet grote tuin: Veldesdoorn (Acer campestre Elsrijk)
- Voor de kleine tuin: Bolesdoorn (Acer platanoides Globosum) & Rode esdoorn (Acer platanoides Crimson Sentry)
De Es snoeien
Het snoeien van deze boom kunt u soms het beste laten uitbesteden, omdat dit echt wel grote takken zijn op grote hoogte. Natuurlijk kunt u het ook samen met iemand doen, maar denk eraan, de takken zijn dik. Wat ons betreft mag de Gewone Es geknot worden, net zoals bij wilgen dit het geval is. Hoe doet u dit? Dit gaat als volgt:
Snoei de takken tot de stam af. Wanneer u een grote tak ziet, moet u deze niet direct bij de stam wegzagen. Zaag de tak eerst een stuk van de stam af en daarna kunt u de gehele tak afzagen. Zo zorgt u ervoor dat er weer een andere tak kan gaan groeien.
Voor en nadelen Gewone es
- De Gewone Es produceert goed hout
- Deze boom is zeer winterhard
- Leuke vruchtjes
- Heeft een leuke geschiedenis en past in dit klimaat
- Het snoeien kan zwaar zijn
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl