Beschrijving
Himalaya berk
De Himalaya berk is een prachtige berkenboom met zijn oorsprong in de Himalaya. (Niet erg verrassend natuurlijk.) De Himalaya berk is daarom ook een bijzonder soort. Want in het Himalaya gebied kan het allerlei weersomstandigheden aannemen en deze Himalaya berk groeit daar uit zichzelf. Voor een normaal mens zoals ik en (misschien) u, is het gewoon een ”laanboom”. Maar de Himalaya berk is voor een aardrijkskundige een echte ”loofboom”. Een bijzonder boom dus die onder de meeste omstandigheden kan groeien. De Latijnse naam van de Himalaya berk is de Betula utilis Jacquemontii. De bijnaam van deze berk is afkomstig van zijn zeer witte stam en is de ”witte himalayaberk”. Dit is dan ook gelijk één van de grootste verschillen met zijn broertje, namelijk de Ruwe berk (Betula pendula). Hieronder worden wat verschillen tussen deze 2 opgenoemd.
- De Himalaya berk heeft een wittere stam. vooral in de winter is deze ontzettend gaaf wit om te zien en valt deze echt op.
- De Ruwe berk heeft een fijnere vertakking, maar kleinere bladeren.
- De Himalaya berk heeft een betere kroonvorming en is ook makkelijker te snoeien.
Hieronder wordt nog een afbeelding weergegeven van de witte Himalayaberk in de winter. Hieraan kunt u zien waaraan de Himalaya berk zijn naam te danken heeft:
Himalaya berk kopen
Bij BetuweBomen.nl kunt u de mooiste Himalaya berk kopen. Maarja, dat zegt natuurlijk iedereen. Wij willen u daarom graag een stukje deskundig advies geven, iets wat andere minder doet. Voordat u de Himalaya berk gaat kopen, vinden wij dat u op de hoogte moet zijn van een paar feitjes. Zo komt u erachter of de Betula utilis Jacquemontii de boom is voor u en uw tuin, of dat u beter nog iets verder kan zoeken. Hier komen ze:
- De Betula utilis Jacquemontii groeit letterlijk overal. Klei, leem, zand, zavel, loss, alles is prima. Ook maakt het voor deze boom vrij weinig uit of hij in de zon of schaduw staat. De Himalaya heeft deze boom sterk gemaakt.
- De Betula utilis Jacquemonti is zeer winterhard. Dit betekent dat deze boom wel tegen een wintertje kan.
- De Himalaya berk wordt niet zo oud, slechts 80/100 jaar. Dit komt vanwege zijn stam die verschilferd.
- Deze berk past het beste thuis in de middel/grote tuin. Dit vanwege zijn grote en hoogte. De berkenboom houdt echt wel van wat ruimte namelijk. Heeft u een kleine/middel grote tuin? Probeer dan de Meerstammige berk.
- Deze boom kan erg hard groeien, dus als u een grote boom zoekt, kan deze handig zijn. logischerwijs kunt u met snoeien de groei tegengaan.
- De witte stam verschilferd, dit kan voor wat rommel zorgen.
- De witte Himalayaberk kan gesnoeid worden van oktober t/m mei.
- Een berkenboom bloeit op in maart/april.
Voor- en nadelen van deze berk
- Deze berkenboom valt goed op door zijn prachtige witte stam.
- Groeit overal en is winterhard.
- De Betula utilis Jacquemontii groeit erg snel.
- Heeft een prachtige gele herfstkleur
- Bij het snoeien kan er wat rommel ontstaan, dit vanwege de geschilferde stam.
Himalaya berk snoeien
Een Himalaya berk kunt u het beste snoeien in de maand november of december. Tot en met maart is dit ook nog mogelijk, maar heeft niet de voorkeur. Snoeit u te laat? In dat geval is de sapstroom van de boom al op gang gekomen, hierdoor gaat de berk bloeden en moet de boom misschien weggooien. Genoeg met de bangmakerij, hieronder vertellen we u, hoe u een berkenboom kunt snoeien.
- Snoei maximaal 20% van het blad van de boom af. Dit is een beetje een vuist regel.
- Heeft u een grote berkenboom? Dan kunt u beter als eerst de top eraf snoeien.
- Snoei de berk in een kroonvorm. Dit is bij de Betula utilis Jacquemontii de natuurlijk vorm.
- Gebruik geen motorzaag, dat is zeer af te raden bij het snoeien van elke boom. Wanneer er echt een dikke tak is kunt u beter de buurman om hulp vragen.
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl