Beschrijving
Leibeuk
De leibeuk vormt een dicht bladerpakket als leivorm. Deze leiboom is daarom ook goed te gebruiken als afscheiding of als schaduwboom. De leibeuk is een relatief rustige groeier, wat gunstig kan zijn als u niet al te veel van snoeien houd. Zoals u misschien al heeft gezien is deze leibeuk te verkrijgen in 3 smaken. rode Fagus, groene Fagus en als Carpinus Betulus. Het verschil zit het hem eigenlijk alleen in het blad. De Carpinus versie, heeft een ander soort groen blad dan de groene fagus. De rode fagus heeft logischerwijs rood blad.
Bladhoudende leiboom
U koopt niet voor niks een leibeuk. Tenminste, wij hopen van niet. Veel van onze klanten geven aan dat zij het fijn vinden om een beetje privacy in de tuin te hebben. Een leiboom zoals deze geeft dit in overmate, omdat deze bladhoudend is. Na enkele jaren kan het gehele rek al gekleurd zijn met het rode blad. Zo heeft u schaduw in uw tuin/woonkamer en kan niet zomaar bij u naar binnen kijken. Ohja, het ziet er natuurlijk ook nog is goed uit in uw tuin.
Leibeuk planten
U kunt natuurlijk niet wachten om zo een prachtige leibeuk in uw tuin te zetten. Dat begrijpen we heel goed, maar het is ook belangrijk dat u deze op het juiste moment poot en ook op de juiste wijze. Want een leiboom is niet altijd even licht en soms kunt u al blij zat als u de boom eindelijk in het gat heeft gekregen. Om u goed voor te bereiden geven we u deze informatie.
Hoe te planten
Eerst even dit: ”Hoe kunt u het beste de leibeuk planten”. We hebben voor u een stappenplannetje gemaakt.
- Kijk naar de wortels van de leibeuk, hoe breed lopen deze uit? Maak daarna een gat die 2 keer zo breed is als deze wortels of de kluit. (Wanneer er ééntje echt uitsteekt moet u natuurlijk iets anders rekenen.) Graaf een gat dat tussen de 30 en de 40 cm diep is. Het is belangrijk dat de stam wel echt boven de grond zit.
- Haal al het onkruid weg dat zich binnen een meter van de leibeuk bevindt. Vooral aan het begin van zijn leven is het erg belangrijk dat deze boom veel voedingsstoffen krijgt. Wanneer dit naar onkruid gaat is dit natuurlijk zonde.
- Het kluitgat moet natuurlijk ook weer toegedekt worden. Dit doet u voor de helft met de aarde die al heeft en de andere helft moet Aanplantgrond zijn. Deze grond is ideaal voor de leibeuk om te groeien.
- Het kan zo zijn dat u twee personen nodig heeft. Één iemand houd hierbij de boom vast en de andere stopt de aarde weer terug in het kluitgat en stampt deze aan.
- Als u meerdere leibomen naast elkaar wilt planten kan dit natuurlijk. Zet de leirekken dan net niet precies tegen elkaar aan, maar houd een beetje afstand. We geven zodra aan hoe groot de leirekken zijn.
De maat van het leireik
maat 10-12 t/m 14-16 cm stamomtrek 150 x 130 cm (breedte x hoogte)
maat 16-18 t/m 20-25 cm stamomtrek 180 x 160 cm (breedte x hoogte)
Wanneer de leibeuk planten
We gaan even eerlijk met u zijn. Tussen oktober en april zijn onze leibeuken het goedkoopst. Dit is eenvoudig uit te leggen. In de zomer moeten de leibeuken in een pot staan en dit kost ontzettend veel onderhoudsgeld en tijd. Er mogen in de zomer namelijk geen bomen uit de grond worden gehaald, omdat de boom dan zal afsterven. Verder kunt u in principe altijd een leibeuk planten. Ook met lichte vorst kunt u gewoon planten, maar met de snikhitte is het minder verstandig om dit te doen.
De leibeuk snoeien
Wanneer u de leiboom laat groeien zonder het bij te houden, dan kan het nogal een gekke boom worden. De takken kunnen namelijk ook buiten het rek gaan groeien. Nog belangrijker, wanneer u de leibeuk niet goed snoeit, dan ziet dit er natuurlijk ook niet mooi uit.
Hoe te snoeien
Wellicht denkt u nu, okey, ik weet wanneer ik moet snoeien, maar ik weet nog niet precies hoe ik mijn leiboom moet snoeien. Geen gekke vraag, maar eigenlijk is het niet heel moeilijk. We zouden bijna kunnen zeggen, u kunt het op gevoel doen. Om u wat zekerheid te geven kunt u het beste dit filmpje van 2 minuten bekijken als u wilt weten hoe u de boom moet snoeien: Leibomen snoeien
Wanneer de leibeuk snoeien
De bladhoudende leibeuk kunt u snoeien in de zomer met de heggenschaar. Naast het feit dat deze dus het hele jaar privacy geven, geven ze dus ook nog is minder werk. Een niet bladhoudende leiboom moet namelijk twee keer gesnoeid worden. Deze leiboom hoeft slechts één keer in het jaar gesnoeid te worden.
Voor- en nadelen leibeuk
- Geeft veel privacy en u hoeft niet vaak te snoeien
- Zorgt voor schaduw in tuin/woonkamer
- De leibeuk is bladhoudend en maakt zich geen zorgen om de winter
- Groeit op elk soort grond
- De carpinus betulus is niet uniek in Nederland
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl