Beschrijving
Ligusterhaag
De ligusterhaag is een klassieke haag. Hij behoort daarom ook tot één van de meest populaire hagen in Nederland. Dat is niet erg verrassend. De ligusterhaag is namelijk relatief erg goedkoop. Sterker nog, het is misschien wel de goedkoopste haag. (In ieder geval in ons assortiment wel.) Daarbovenop is deze haag ook nog is bladhoudend indien de winter niet te streng is. Een stukje privacy biedt deze haag dus ook. Tenslotte staat de ligusterhaag er ook om bekend dat hij erg snel groeit. Wel zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar. Voor de koopjesjagers onder ons, dit betekent dat u ook een maatje kleiner kan bestellen, welke weer goedkoper zijn. De Latijnse naam van deze haag is de Ligustrum Ovalifolium. Om het verhaal rondom de ligusterhaag nog iets spannender te maken. Deze haag werd rond 1800 ontdekt in de Himalaya-gebergte. Misschien denkt u: ”BetuweBomen, wat heb ik aan deze info?” Nou, dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken wanneer het erg koud is geweest en de haag zijn blad verliest. Deze haag herstelt snel.
Het blad van de ligusterhaag
Het blad van de ligusterhaag is een beetje vergelijkbaar met een groot klavertje vier blad. Het is groen en de bladeren groeien vaak met ongeveer 4 aan elkaar. Dit geeft de haag een leuke vorm. Het blad van de ligusterhaag is alleen wel meer leerachtig zoals u kunt zien. Het blad groeit het hardst in juni/juli.
Ligusterhaag kopen
Hopelijk hebben we u al een beetje enthousiast kunnen maken over de ligusterhaag. Maar voordat u deze haag ook echt gaat kopen, is het handig om wat extra feitjes te weten over deze haag. In eerste instantie sommen we hieronder dan ook wat weetjes/feitjes op. Daarna vertellen we u ook hoe u de ligusterhaag kunt snoeien en planten. Op basis van deze informatie zou u in staat moeten zijn om een keuze te maken tussen kopen of niet-kopen.
- De ligusterhaag is een groenblijvende haag, die alleen bij een strenge winter zijn blad verliest;
- Deze haag creëert goede privacy;
- De groeisnelheid van deze haag ligt ver boven gemiddeld met 20-40 centimeter per jaar;
- De Liguster kan ook zeer goed tegen de winter. Dit heeft hij bewezen in de Himalaya-gebergte
- Zijn favoriete standplaats is in de zon of in de halfschaduw. In de volle schaduw zal deze haag minder goed groeien;
- De ligusterhaag bloeit op in juni en juli. Dit is daarom ook een belangrijke datum voor het snoeien zult u zo zien;
- De liguster is verder niet giftig, maar wel lichtelijk gevoelig voor schimmelziekte. U ziet dan bruine vlekken op het blad;
- Bij twijfel raden wij vaak de Taxus (Taxus baccata) of Zwarte els (Alnus glutinosa) bosplantsoen aan
Ligusterhaag planten
Hopelijk hebben we u nu al wat goede informatie gegeven. Maar wanneer u voor de Ligusterhaag kiest, dan komen er natuurlijk nog meerdere aspecten om de hoek kijken. Hoe en wanneer ga ik de liguster planten, en hoeveel stuks moeten er op een meter komen. Al die vragen gaan we hier voor u beantwoorden, want als u eenmaal de ligusterhagen binnen heeft, dan wilt u deze natuurlijk planten.
Wanneer de ligusterhaag planten
Eigenlijk maakt het niet uit wanneer u de ligusterhaag plant, maar het is goedkoper om tussen november en april te planten, omdat we dan niet met pot hoeven te leveren. Dat kan u een hoop geld besparen. Verder willen we graag vermelden dat het gewoon redelijk warm en koud mag zijn voor bij het planten. Deze haag kan echt wel wat hebben. Het is wel goed te weten dat u de liguster het beste zo snel mogelijk kan planten. De ligusterhaag lang in de zak laten liggen is slecht voor de kwaliteit. Hieronder ziet u een overzicht van wanneer het praktisch is om de ligusterhaag te planten.

Hoeveel stuks planten
We snappen ook heel goed dat u zich afvraagt: ”Hoeveel ligusterplanten moet ik dan precies neerzetten?” Dit verschilt een beetje per maat. Om het overzichtelijk te maken hebben we voor u een schema gemaakt waarin staat hoeveel ligusters u moet planten om een strakke haag te krijgen.
Het is natuurlijk ook handig om te weten hoe groot u de geul moet maken. Bij de enkele rij is dit eenvoudig. U moet er gewoon voor zorgen dat de wortels bedekt zijn en de stam erbovenuit komt. Bij de dubbele wordt het echt even passen en meter qua diepte. Probeer het dus even aan het begin uit. Om echt exacte centimeters te geven wordt lastig. U mag ons natuurlijk wel altijd Contacteren voor tips.
Hoe te planten
Dat was even een hoop ”bij informatie”, nu gaan we u door het proces leiden van de ligusterhaag planten. Trek de handschoenen maar aan, pak de haagplanten erbij, hier komt het stappenplan:
- Zoals eerder gezegd, plant de ligusterhaag zo snel mogelijk, dit is het beste voor de kwaliteit;
- Graaf een goede geul!
- Wanneer u potjes heeft gekocht, u mag de potten gewoon wegdoen in de groene kliko;
- plant de liguster nooit dieper dan de wortels. Als de haag met een stukje stam voor een deel in de grond staat, zal deze wegrotten;
- Doe wat Aanplantgrond erbij, zodat de ligusterhaag goed kan groeien;
- Doe de normale aarde er weer bij;
- Stamp de grond een beetje aan, zodat de haag goed kan profiteren van de voeding;
- Doe er ook gelijk wat water bij;
- Houdt u van een strakke haag? kijk dan even op onze haagbenodigdheden pagina, om ijzerdraad en boompalen te kopen. Dan kunt u de haag erlangs spannen. Dit doen nog verrassend veel mensen.
Ligusterhaag Snoeien
Logischerwijs moet de ligusterhaag ook gesnoeid worden. Hier komt dan eigenlijk wel een nadeel kijken van de haag, want het beste is om de ligusterhaag 2 keer in het jaar te snoeien. Heeft u nou geen tijd om twee keer op een zaterdag/zondag te snoeien, dan is deze haag geen goede aanschaf. Deze kan namelijk wel één keer in het jaar gesnoeid worden, maar de kans is dat deze dan net iets minder mooi opbloeit en minder snel groeit.
Wanneer de ligusterhaag snoeien
We hebben het enigszins al hierboven verteld natuurlijk, alleen een exacte datum is nog niet vermeld. Het beste kunt u één keer snoeien in mei/juni (Het liefst nog één keer voor 21 juni, want dan kan de liguster nog één keer goed groeien) en nog een keertje in augustus/september. Hieronder hebben we dit even in een schema gezet.
Hoe de haag snoeien
Verder is het ook de bedoeling dat u de ligusterhaag natuurlijk goed snoeit. Dit is gelukkig niet al te moeilijk, de haag moet er gewoon strak uit zien. Als de haag nog net groenblijvend is, dan weet u dat u mooi strak heeft gesnoeid. Wanneer privacy voor u belangrijker is, dan kunt u beter minder risico nemen. Kleine tip, leg voordat u gaat beginnen even een zeil onder de haag, dan bent u eerder klaar. Dat doen wij ook altijd en dat bespaart echt tijd. Hieronder volgen nog een paar tips:
- Ga niet snoeien bij kneiters warm weer. Dit is slecht voor uw gezondheid en die van de haag;
- Snoei van onder naar boven, dan vallen de blaadjes beter op hun plek;
- U kunt ”taps snoeien”, wat betekent dat de onderkant van de haag breder is dan de bovenkant. Zo krijgt zowel de bovenkant als onderkant evenveel licht;
- Snoei niet meer dan 30% van de takken af, tenzij u schimmel heeft;
- Wilt u meer weten over hoe u het beste de ligusterhaag kunt snoeien. Bekijk dan dit filmpje waar ze het uitleggen.
Voor en nadelen
- Goedkope praktische erfafscheiding
- Groeit op elke grond en standplaats
- Is bladhoudend en groenblijvend (tenzij zeer strenge winter)
- Kan tot wel 50 cm per jaar groeien
- Het liefst twee keer in het jaar snoeien
Veel gestelde vragen
Wanneer moet de ligusterhaag gesnoeid worden?
De haag moet gesnoeid worden in mei/juni en in augustus/september
Hoe moet de liguster gesnoeid worden?
De haag kan het beste gesnoeid worden totdat deze nog net groenblijvend is.
Wanneer moet de ligusterhaag geplant worden?
Het goedkoopste is om de ligusterhaag tussen november en april te planten.
Hoe moet de ligusterhaag geplant worden?
De ligusterhaag kan het beste geplant worden door eerst een kuil te graven, planten erin zetten en dan de aanplantgrond eroverheen te doen.
Hoeveel ligusterhagen per meter planten?
Het beste is om 5/6 ligusterhagen per meter te planten. Afhankelijk van de maat.
Wat kost een ligusterhaag?
De ligusterhaag is verkrijgbaar vanaf €0,69 in het najaar en voorjaar.
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u plant kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl