Beschrijving
De Spaanse aak
De Spaanse aak is één van de meest populaire soorten onder het bosplantsoen. De Spaanse aak heeft daardoor door de tijd heen verschillende bijnamen gekregen. Zijn Latijnse naam Acer Campestre is de originele naam van deze haag. Zijn andere Nederlandse naam is de Veldesdoornhaag. Deze naam wordt minder vaak gebruikt. Wellicht heeft u het al een beetje op de foto’s gezien, maar de Spaanse Aak lijkt een beetje op de Meidoornhaag (Crataegus monogyna), ondanks het feit dat deze geen familie zijn. Ook deze haag heeft namelijk een grove structuur, creatieve bloei en heeft een soort ”handvormig blad”. In tegenstelling tot de Meidoornhaag heeft de Spaanse Aak groene vruchten, die later verkleuren naar bruin. Snoeit u de Acer Campestre elk jaar? Dan zult u weinig vruchten zien helaas. Deze Acer Campestre haag in april/mei mooi op met een groene kleur.
Heeft u een haag in de voortuin nodig die snel moet groeien, maar niet al te veel onderhoud nodig heeft? Dan is de Spaanse Aak de ideale haag voor u. Deze groeit namelijk per jaar tussen de 30/60 centimeter en hoeft eigenlijk niet ieder jaar gesnoeid te worden. Ideaal ook als u een langere tuin heeft of een heel stuk grond. Ook kunt u dus eventueel een kleinere variant kiezen, omdat deze haag snel groeit.
Het blad van de Spaanse aak haag
Het blad van de Spaanse aak groeit tamelijk wild. Zoals we hadden gezegd heeft het blad een beetje een handvormige structuur die ook wat weg heeft van een klavertje vier. De donkergroene kleur van het blad valt ook op. De Acer Campestre haag is niet blad houdend, dus in de herfst zal deze zijn herfstkleur aannemen, welke meer rood is. De grove bladeren zitten aan elkaar vast doormiddel van een groot takken stelsel, wat de haag zal vormen. Eens in de 2 jaar snoeien is echt wel aan te raden, want anders groeit de haag
De Spaanse aak kopen
Wij helpen u graag met kopen met de Spaanse Aak. Wellicht denkt u op dit moment: ”Klinkt als een handige haag, ik ga deze nemen”. Maar hoe graag we ook deze veldesdoornhaag willen verkopen, het is goed om te weten dat deze haag niet bij iedereen past. Hieronder zetten wij daarom wat feitjes onder elkaar neer, waardoor u kunt beslissen of de Spaanse Aak bij u past, of niet. Hieronder vindt u het deskundig advies van BetuweBomen.nl
- De Spaanse Aak is een zeer winterharde haag en kan goed tegen vorst;
- Deze haag kan maar liefst 60 cm groeien in het jaar;
- De Acer Campestre haag heeft na verloop van jaren amper onderhoud nodig en wordt het liefst 1 keer in de 2 jaar gesnoeid;
- De Acer Campestre haag is niet bladhoudend;
- In mei bloeit deze haag met groene bloemetjes op;
- Deze haag groeit zowel op voedselrijke grond als voedselarme grond. Ook klei, zavel, zand, alles is prima voor deze haag;
- De Spaanse Aak kan een grove structuur aannemen en enigszins wild overkomen.
De Acer Campestre haag planten
Bij het planten van de Acer Campestre haag, de Spaanse aak dus, is het goed om op bepaalde dingen te letten. Één daarvan is goed te weten waar u de haag wilt planten, maar natuurlijk ook wanneer en hoe. Verder krijgen wij vaak te horen: ”Maar hoeveel stuks Spaanse Aak heb ik dan nodig?” en ”Hoe diep moet mijn geul voor de haag zijn?” Op dit alles gaan we hieronder een antwoord geven. Het planten van de Acer Campestre is van belang voor de verdere ontwikkeling van de haag.
Waar de Acer Campestre haag te planten
De Acer Campestre, oftewel de Spaanse aak groeit praktisch overal. Klei, zavel, loss, zand, lichte klei of zelfs voedselarme grond, deze kanjer groeit op alles. Wellicht dat de Sahara geen handige plek is, maar wat ons betreft mag u het uitproberen. Ook hoeft u zich met deze haag geen zorgen te maken over de winter. Die overleeft hij wel.
Aantal stuks Acer Campestre planten per meter
Hoeveel Acer Campestre planten u wilt plaatsen is afhankelijk van hoe dicht de haag moet zijn. Wilt u het helemaal dicht hebben en goed stevig, zodat er niks doorheen komt? Plaats dan een dubbele rij, deze is eerder/meer dicht dan een enkele rij. Deze dubbele rij wordt geplaatst in ”W” vorm. Heeft u wat minder ruimte nodig en is dichtheid minder belangrijk? Dan is een enkele rij vaak meer dan zat. Hoeveel haagplanten u nodig heeft wordt hieronder opgesomd:
- maat 40-60 cm : enkele rij 6 stuks – dubbele rij 10 stuks
- maat 60-80 cm : enkele rij 5/6 stuks – dubbele rij 9/10 stuks
- maat 80-100 cm : enkele rij 5/6 stuks -dubbele rij 9/10 stuks
- maat 100-125 cm: enkele rij 5 stuks – dubbele rij 9 stuks
- maat 125-150 cm: enkele rij 5 stuks – dubbele rij 9 stuks
- maat 150-175 cm: enkele rij 5 stuks – dubbele rij 9 stuks
- maat 175-200 cm: enkele rij 4/5 stuks – dubbele rij 7/9 stuks
De grote van de geul bij het planten
Voordat u de Spaanse Aak kunt gaan planten moet u denken aan de ”voorbereiding”. Graaf voordat wij komen namelijk alvast een geul. Dan kunt u de haagplanten er zo snel mogelijk inzetten, wat het meest gezond is voor een haag. De geul vóór het planten van de Acer Campestre moet minimaal 50 cm diep zijn en 35 cm breed. Het maakt niet echt uit bij welke maat u welke grote van de geul aanhoudt. Logischerwijs kunt u zich wellicht bedenken dat de wortel van een grotere plant, groter is, dan die van een kleinere. Een iets kleinere geul of een iets grotere geul maken met een afwijking van 10 cm is dus niet per se gek. De maten 50 bij 35 zijn perfect bij een plantmaat van 1 meter hoog.
Hoe de Acer Campestre te planten
Wanneer de Acer Campestre klaar is om te planten, is het belangrijk te weten of u ze in pot of met wortel heeft gehad. Van november t/m april leveren wij namelijk met blote wortel en de rest van het jaar in pot. Indien het een blote wortel is, kunt u ze het beste even natspuiten voordat u ze in de grond gaat zetten. Dit is bij de pot variant niet nodig. Zorg er bij het planten voor dat u een gelijke afstand houdt tussen de planten.
De Spaanse aak snoeien
Het snoeien van de Spaanse aak hoeft echt niet met al te veel passie. We snappen heel goed als u deze haag gewoon kiest voor zijn praktische meerwaarde. Houd ongeveer één keer snoeien in de 2 jaar. Maar een jaartje overslaan hoeft geen pijn te doen. De haag kan wel wilde groeien, dus houd daarmee rekening. Wat wel leuk is, is dat de Spaanse Aak meerdere vruchten krijgt wanneer u een jaartje niet snoeit. De vruchten zijn echter niet eetbaar. Wanneer u de haag snoeit, mag u hem wel gewoon lekker glad snoeien. Wellicht heeft u het al ergens anders gelezen op onze website, maar de vuistregel van het snoeien geldt ook hier. niet meer dan 30% snoeien van de gehele haag in één jaar. De Spaanse aak kan dan dood gaan.
Heeft u de Spaanse Aak net gekocht? Snoei dan de eerste 2/3 jaar deze haag meerdere keren in het jaar. Dan kan deze namelijk zijn dichte structuur aannemen. Anders vormt deze haag een gekke structuur.
Voor- en nadelen van de Spaanse Aak
- De Spaanse Aak is ontzettend praktisch, hij groeit namelijk echt overal.
- U hoeft deze haag amper te snoeien
- De Acer Campestre haag groeit wel 30/60 centimeter per jaar;
- Leuke groene bloei in april/mei;
- Niet de meest elegante haag, maar eerder grove groei.
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl