Beschrijving
Zilverlinde
De Zilverlinde is in Nederland een geliefde boom vanwege zijn uitstraling en symbolische waarde. Vooral in de zomer laat deze boom zich van zijn mooiste kant zien. De sierwaarde van de Zilverlinde zit hem namelijk zijn stam en bladeren. Zoals u wellicht heeft kunnen zien op de foto heeft de Zilverlinde een glanzende grijs/zilvere stam. Wat wellicht minder duidelijk te zien is, zijn haar stralende zilvere bladeren. Het blad van deze zilverlinde heeft namelijk een doffe groene kant en een zilvere kant, die vooral goed te zien is in de zomer. Verder is het blad ovaal en gekarteld. Persoonlijk zijn wij het meest fan van de herfstkleur van deze zilverlinde. Met schaatsen weten wij Nederlanders van zilver vaak goud te maken, maar deze boom kan er ook wat van. Het blad wordt namelijk geelgoud in de herfst, prachtig om aan te zien.
Verder is het een boom die echt kroonvormig opgroeit met een mooie volle kroon. Over de vertakking hoeft u zich dan ook zeker geen zorgen te maken. De Zilverlinde wordt namelijk echt een mooie volle boom. Een vergelijkbaar soort is de Koningslinde.
Symbolische waarde
De Zilverlinde heeft niet alleen sierwaarde, het heeft ook een hoge mate van symbolische waarde. (Dit is trouwens puur informatie voor de liefhebber. Scrol voor aanplanten, snoeien en andere feitjes naar beneden.) We hopen dat uw Grieks/Latijn een beetje op orde is, anders gaan we daar nu voor zorgen. De Latijnse naam van de Zilverlinde is de Tilia Tomentosa Brabant. De term ”Tilia” staat in het grieks voor ”vleugel”, wat wijst naar de prachtige gevleugelde bloemen en vruchten van de zilverlinde. In eerste instantie was deze boom een personificatie van de Griekse vruchtbaarheidsgodin Freya. Later werd dit een personificatie voor Maria. (Nog steeds is deze boom ook veel terug te vinden op begraafplaatsen.) De term ”Tomentosa” staat voor ”viltig behaard” in het Grieks. Dit komt door het zo lijkende behaarde zilvere blad van de Zilverlinde. Waar de term Brabant vandaan komt weten we niet, maar we weten wel dat in Brabant de grootste Zilverlindes staan, dus hopelijk is de term ”Tilia Tomentosa Brabant” nu voor u goed uitgelegd.
Zilverlinde kopen
indien u de Symbolische waarde van de Zilverlinde heeft gelezen, dan denkt u nou ongetwijfeld: ”Ik ga die Zilverlinde kopen”. Uiteraard willen wij u nergens van weerhouden, maar niet voor iedereen is deze stralende boom weggelegd. Hieronder geven we u daarom wat feitjes en eigenschappen weer van deze boom. Op basis van deze informatie kunt u dan hopelijk een goede beslissing maken.
- Deze Zilverlinde komt oorspronkelijk uit de regio tussen Hongarije en Turkije;
- Deze boom is niet weggelegd voor de kleine tuin, aangezien deze boom 25 meter kan worden. Uiteraard kunt u hem kleiner houden door te snoeien, maar nog steeds. Niet voor de kleine tuin;
- Ondanks het feit dat deze boom de hitte van Turkije gewend zou moeten zijn, houd deze boom het meeste van de halfschaduw plekken of zonneplekken;
- Voordeel is wel, de Zilverlinde is goed winterhard;
- De Tilia Tomentosa groeit goed op iedere grond in Nederland;
- In juli bloeit de Tilia Tomentosa op met heerlijk geurende gele tuilen
- De herfstkleur van deze kanjer is prachtig geelgoud;
- In vergelijking met de koningslinde heeft deze Zilverlinde weinig last van luizen en andere beestjes
Het planten van een linde
Hoe u uw zilverlinde kunt planten? We hebben voor u een handige aanplant handleiding gemaakt voor het aanplanten. Hier staat uitgelegd hoe om te gaan wanneer de boom is geleverd tot en met het aanplanten. Volg deze stappen goed op want dit is de basis voor de juiste groei. Vind u het toch lastig de zilverlinde zelf te planten? Wij kunnen altijd vrijblijvend een offerte maken voor het aanplanten. Zo kunt u een zilverlinde kopen en alle zorgen uit handen laten nemen.
Zilverlinde snoeien
Tussen oktober en maart kunt u het beste de Zilverlinde een grote snoeibeurt geven. In deze periode van het jaar staan dan namelijk de meeste bomen stil qua groei. Zo ook de Zilverlinde. In de zomer kunt u een kleine snoei geven voor de vorm. Indien u te veel snoeit in de zomer bloed de boom dood. Willen we niet hebben. Sowieso is het af te raden om wanneer dan ook meer dan 33% van de boom te snoeien. Wanneer u de boom snoeit, houd dan rekening met de kroonvorm van de boom. Wij gaan u niet vertellen wat de mooiste vorm is, maar voor de gezondheid van de boom is snoeien in kroonvorm wel het beste.
Voor -en nadelen van de zilverlinde
- Heeft een prachtige zilvere sierwaarde
- Mooie symbolische waarde
- Gele bloei met lekkere geur erbij
- Groeit op elk soort grond en is winterhard
- Ontzettend grote boom
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl