Geplaatst op

De plataan snoeien en verzorgen

Plataanboom

Wat een mooie boom is de plataan toch ook. Het blad is lekker groot, de stam is mooi en het kan veel privacy creëren als u een leiplataan heeft. Maar u bent natuurlijk met een specifieke reden op deze blog terecht gekomen. U weet, de plataan, die moet gesnoeid worden. In deze blog geven we u daarom de 10 beste tips voor het snoeien van de plantaan! U komt ook te weten hoe u deze boom het beste kunt verzorgen.

De plataan snoeien

We komen direct ter zaken! We willen u het liefst gelijk de 10 tips geven, zodat u aan de slag kan gaan met snoeien. Maar eerst willen we u vertellen waarom het belangrijk is dat u de plataan snoeit. En ook waarom het goed is om hem op het juiste moment te snoeien.

 1. Een normale plataan boom kan nogal groot groeien. Door goed te snoeien houdt u hem iets kleiner en past deze beter bij uw tuin. Heeft deze boom een plek waar die groot uit kan groeien? Dan kunt u hem zijn gang laten graag;
 2. Door goed te snoeien creëert u mooie dichte vertakking;
 3. Door te snoeien blijft de plataan ook nog is gezond.

hieronder gaan we u de beloofde 10 tips geven, zodat u direct aan de slag kunt:

De 10 snoei tips

 1. Snoei de plataan niet bij hele strenge vorst, dan kan er schade ontstaan aan de takken;
 2. U mag de boom wel snoeien in de winter. Sterker nog, de beste datum is tussen oktober en maart;
 3. Ook in de zomer mag u snoeien, maar pas dan vooral ”vorm snoei” toe, dit is dus een wat kleinere snoei;
 4. Zorg ervoor dat u de vorm van de plataan intact houdt. Dit betekent dat u goed moet kijken waar er eventueel nieuwe takken terug kunnen groei. Denk dus in lange termijn, niet korte termijn;
 5. Kies een aantal hoofdtakken uit. Dit zijn de takken die het skelet van de boom vormen. Bij het snoeien mag u vrijwel alle takken wegknippen, behalve deze hoofdtakken. Laat natuurlijk ook wat vormtakken zitten.
 6. Indien takken kruizen, dood zijn of gewoon niet mooi zijn, dan mag u ze natuurlijk ook snoeien. Vooral kruisende takken zijn gevaarlijk.
 7. Snoei niet ieder jaar. (Indien het een gewone plataan boom is ten minste, bij lei-platanen ligt dit anders. Hierover zo meer.)
 8. Snoei de takkraag niet weg van de tak, zo beschadigd u de boom. Dit kan een lelijke wond worden;
 9. Zorg voor scherp gereedschap;
 10. Geniet van het snoeien, het is het leukst om met z’n tweeën te doen.

De leiplataan snoeien

Misschien dacht u al heel even van: ”Ja maar BetuweBomen, wat als ik een leiplataan heb?” In deze blog laten we niemand in de kou. We gaan gewoon door met tips geven totdat iedereen zijn boom kan snoeien. In dit kopje behandelen we dus de leiplataan. De dakplataan en bolplataan worden verderop ook behandelt! Hieronder vindt u tips over het snoeien van deze leiboom:

 1. Snoeien kunt u het beste doen in de winterperiode, vanaf november t/m maart.
 2. De makkelijkste manier om te snoeien is om alle nieuwe scheuten weg te snoeien;
 3. Zorg ervoor dat takken overal kunnen komen, maar dat takken elkaar niet kruizen;
 4. Snoeien is belangrijk, want dan groeit het leidek eerder dicht, hoe gek dit ook klinkt;

De dakplataan snoeien

Ook de dakplataan heeft natuurlijk wel is een snoeibeurt nodig. Over het algemeen wordt hier zelfs het vaakst naar gezocht. Hopelijk vindt u hier de antwoorden die u zoekt!

 1. Zorg dat je alle omhoog groeiende takken wegsnoeit, dan gaat hij meer in de breedte groeien;
 2. Haal kruisende en doden takken weg;
 3. Snoei ook hier de nieuwe scheuten weg, maar niet dichterbij dan 5 centimeter van de hoofdtak af. Dit voorkomt beschadigingen;
 4. Elk jaar snoeien is vooral nodig aan het begin;

De bolplataan snoeien

De laatste plataan die we behandelen is de bolplataan. Dit is eigenlijk gewoon een kleine variant van de gewone plataan boom. Zoals u misschien al heeft gezien heeft deze boom een mooi bolletje. Dit bolletje moet intact blijven. U kunt de bolplataan helemaal terug snoeien tot takjes van 15 cm maar persoonlijk vind ik het mooier een grotere vorm over te houden. Zorgt er goed voor dat alle kanten ongeveer even lang zijn. Let ook een beetje op dode takken, die kunnen nog wel is voorkomen. Verder mag u ook dit soort gewoon in het voorjaar snoeien. Ieder jaar snoeien kan, maar is niet per se nodig.