Geplaatst op

Kastanjeboom snoeien en verzorgen

Kastanjeboom snoeien

Heeft u een kastanjeboom in de tuin? Waarschijnlijk wel of u bent gewoon uitermate geïnteresseerd in hoe u een kastanjeboom moet snoeien! Hoe dan ook, in deze blog gaan we u vertellen hoe en wanneer u deze prachtige boom met leuke vruchten op de beste manie kan snoeien. In deze blog geven we 10 tips over hoe u de kastanjeboom op zijn mooist krijgt. Spoiler alert: U moet meer doen dan alleen snoeien!

De Kastanjeboom snoeien

We laten er geen gras over groeien, we beginnen gelijk met het belangrijkste te vertellen. Eerst vertellen we even waarom het belangrijk is dat de kastanjeboom gesnoeid wordt:

 1. Deze boom kan ontiegelijk groot worden, zonder snoeien groeit hij zo uit uw tuin;
 2. Goed snoeien zorgt voor goede vruchten, wat zorgt voor een goede glimlach;
 3. Door te snoeien krijgt u meer bloesem in het voorjaar;
 4. De kastanje is geen ”getemde” groeier. U moet zelf de vorm snoeien.

Indien u denkt: ”Ik wil gewoon mijn kastanjeboom snoeien, geef me die tips”. Dan bent u nu bij het juiste stukje aangekomen. Hier komen de 10 tips:

De 10 tips

 1. Wilt u snoeien in de winter? Doe dan dan geen grote snoei, dan bloeit de kastanje dood, omdat de sapstromen al op gang zijn gekomen.
 2. In de zomer mag u wil rigoureus snoeien!
 3. Snoei niet ieder jaar meer dan 33% van de takken af, dan gaat de boom dood.
 4. Snoei de kastanjeboom in een kegelvorm, dit is zijn ”bedoelde” vorm en het meest gezond;
 5. Het is zeer aan te raden om ieder jaar te snoeien, sla geen jaar over;
 6. Snoei kruisende takken weg, die belemmeren de groei van belangrijke takken;
 7. Logischerwijs mag u dode takken gewoon wegknippen;
 8. De vorm moet natuurlijk meerdere jaren intact blijven. Zorg er daarom voor dat als u iets wegsnoeit, dat er dan nog wel een tak over is, die voor vervolg snoei kan zorgen;
 9. Gebruik scherp gereedschap en bij bomen hoger dan 8 meter raden we het aan om een hovenier te laten komen;
 10. Geniet ook vooral van het snoeien! (Snoeit u met z’n tweeën, gooi geen takken op mekaars hoofd. Ik spreek uit ervaring, het doet pijn!)

Snoeien van grote takken

Hierboven ziet u dat er wat meer algemene tips worden gegeven. Maar dit werkt alleen bij de wat kleinere bomen. Zoals we al zeiden, is de boom groter dan 8 meter, huur dan een hovenier. Maar wellicht bent u wel die hovenier en staat u voor een moeilijke kastanjeboom te kijken. We laten u niet links liggen, we geven u hier 5 tips over het snoeien van grotere takken.

Wanneer snoeien

Snoei deze grote takken alleen weg in de maanden juni en juli. Bij kleinere takken kan september ook nog en zou mei ook kunnen, maar bij deze grotere takken is precisie noodzaak.

De 5 tips

 1. Bekijk vanaf de stam de tak. Ongeveer 15 centimeter vanaf de stam mag u aan de onderkant van de tak een snede maken met een zaag;
 2. Snoei dan vanaf de bovenkant de tak helemaal door, maar begin met zagen 20 centimeter van de stam af. Dit zorgt voor een hefboom effect;
 3. Indien u deze 15 en 20 centimeter niet aanhoudt, kunt u scheuren in de stam/bast verwachten. Accepteer dus de stompjes;
 4. Zaag ook zo recht mogelijk. Of eigenlijk, zo parallel mogelijk aan de vorm van de tak. Zo is de snoeiwond het kleinste;
 5. Gebruik geen boombalsem, dat irriteert de boom alleen maar.

Klik hier voor een instructievideo van hoe u een kastanjeboom kunt snoeien.

Het snoeien per kastanjeboom soort

We hoeven u vast niet te vertellen dat er verschillende kastanjebomen zijn. Ze zijn er namelijk in meerdere soorten en maten. Daar bent u vast achter gekomen toen u een kastanje wilde kopen. Al deze kastanjes mogen in ongeveer dezelfde manier worden gesnoeid, maar per soort kunnen we nog wel wat tips geven. Zo weet u zeker dat u op de juiste manier snoeit.

 • De tamme kastanje: Dit is de normale kastanjeboom. Alle tips die we zojuist hebben gegeven zijn gerelateerd aan deze boom. Hopelijk hebben we elk puntje aangesneden.
 • De meerstammige kastanje: Deze boom is eigenlijk mijn favoriet. Wordt niet al te groot, wel lekker breed en heeft meerdere stammen. Het snoeien van deze kastanjeboom is makkelijker vanwege de hoogte, maar het kan moeilijk zijn om de vorm goed te houden en ook ongeveer evenveel takken per stam over te houden.
 • De paardenkastanje: Dit soort is wat makkelijker als het gaat om wanneer u mag snoeien. De paardenkastanje kunt u namelijk prima in de winter snoeien, sterker nog, dat prefereert deze zelfs.
 • De meerstammige paardenkastanje: Dit soort is dus makkelijker te snoeien en doet niet zo moeilijk over wanneer u hem moet snoeien. Indien u dus een niet al te grote tuin heeft en snoeien niet per se leuk vindt, dan is dit uw boom!