Geplaatst op

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

fagus sylvatica

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Een beukenhaag en haagbeuk zijn beide populaire keuzes als het gaat om het creëren van een natuurlijke afscheiding in de tuin. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk? Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende soorten haagplanten met elk hun eigen unieke kenmerken. In deze blog zal ik de verschillen tussen een beukenhaag en haagbeuk bespreken en tips geven voor het planten en onderhouden van beide soorten.

Beukenhaag

Een beukenhaag is een haag die bestaat uit beukenhagen (Fagus sylvatica). Deze haagplant staat bekend om zijn mooie, dichte bladgroei en opvallende herfstkleuren. In de zomer heeft de beukenhaag een frisse groene kleur, terwijl hij in de herfst verkleurt naar een prachtige roodbruine tint. Een beukenhaag kan tot wel 4 meter hoog worden, maar kan ook op een lagere hoogte gehouden worden door deze regelmatig te snoeien. We bieden ook de Rode beukenhaag aan. Dat is de ook een Fagus sylvatica, maar dan een Fagus sylvatica Atropunicea. Het verschil is dat deze een rode bladkleur heeft in de zomer. Ook groeit deze wat langzamer dan de groene beukenhaag.

Het planten van een beukenhaag kan het beste in de herfst of het vroege voorjaar gedaan worden. Graaf een geul van ongeveer 40 cm diep en 20 cm breed. Maak de grond los voor een goede start. Plaats de beukenhagen om de 30 cm in de geul en druk de grond goed aan. Geef de haag na het planten voldoende water en houd de grond vochtig.

Haagbeuk

Een haagbeuk (Carpinus betulus) is een andere veelgebruikte haagplant die bekend staat om zijn sterke groei en robuuste uitstraling. De haagbeuk heeft een groen blad dat in de herfst geeloranje verkleurt. In vergelijking met de beukenhaag heeft de haagbeuk een lichtere bladkleur en heeft het blad een wat meer gezaagde rand. Een haagbeuk kan tot wel 15 meter hoog worden, maar kan ook op een lagere hoogte gehouden worden door deze regelmatig te snoeien.

Het planten van een haagbeuk kan het beste in de herfst of het vroege voorjaar gedaan worden. Graaf een geul van ongeveer 40 cm diep en 20 cm breed. Plaats de haagbeuk om de 30 cm in de geul en druk de grond goed aan. Geef de haag na het planten voldoende water en houd de grond vochtig.

Je kunt ons volgen op Instagram voor leuke feitjes en interessante weetjes.