Beschrijving
Moeraseik
De moeraseik is één van de meest gewilde eiken in Nederland. Dit is best apart, want het is geen inheems soort. Of dit soort ook echt uit ”het moeras” komt, dat durven we niet te zeggen, maar waar we wel zeker van zijn is dat de moeraseik uit Noord-Amerika komt. Maar deze niet-inheemse eik heeft een goede reden om populair te zijn, namelijk ”het blad”. Hier gaan we zometeen iets dieper op in, maar geloof ons, deze moeraseik steelt in de herfst de show met zijn kleurentransitie. Maar niet alleen in de herfst is deze eik mooi, ook is zijn piramidale groei ontzettend gaaf en heeft deze boom een frisse uitstraling. Verder is het ook nog is een gemakkelijke boom. Snoeien is niet per se nodig namelijk. In tip is wel: ”Zet uw auto niet onder een moeraseik”. Want misschien kent u het spreekwoord wel: ”Een appel valt niet ver van de boom, maar eikels vallen wel vaak op auto’s.” Nu even zonder grappen, eikels kunnen voor kleine duikjes zorgen. (Deze eikels komen overigens pas na 15-20 jaar.)
Moeraseik blad
Het blad van de moeraseik is dus kennelijk erg speciaal. Hopelijk kunnen we enthousiasme over dit blad aan u overdragen, want dit is toch wel echt de voornaamste sierwaarde van deze boom. Wat het absolute toppunt is, is zijn herfstkleur. De herfstkleur van deze moeraseik is namelijk diep scharlaken rood. Het valt zondermeer ontzettend op tussen elke boom. Sommige bladeren zijn een beetje oranjerood, andere geel/bruin, maar deze bladeren zijn allemaal scharlakenrood. Ten tweede heeft het prachtig gelobd blad. De bladeren zijn best groot, maar wel gelobd. Het kan daarom ook best wel wat schaduw bieden. Een ander leuk iets is natuurlijk het effect van de eikeltjes. Deze bloeien in mei aan de boom en geven een soort extra ”sierwaarde snufje” aan de bladeren.
Soorten moeraseiken
De moeraseik is een ontzettend gewild soort, daarom maken wij meerdere vormen van dit soort. Er zijn meerdere varianten dus en hieronder zetten we ze voor u even onder elkaar:
- Dakmoeraseik (Quercus palustris): Dit is dus een dakboom, ideaal voor de schaduw;
- Boleik (Quercus palustris Green Dwarf): Dit is dus een bolboom, ideaal voor de kleinere tuin. (Het woord dwarf = dwerg, bevestigt dit natuurlijk mooi)
Moeraseik kopen
De moeraseik is dus een niet inheemse herfst straler om het zo maar even samen te vatten. Maar is dit voor u genoeg om de eik ook daadwerkelijk te kopen? Nou dat mag u natuurlijk helemaal zelf beslissen. Maar aan de andere kant is het soms ook ”niet” verstandig om deze boom te kopen. Misschien denkt u nou even: ”Willen jullie nou bomen verkopen of hoe zit dit?”. Maar elke boom heeft ook een beetje zijn eigen voorwaardes. Hieronder zetten we even wat eigenschappen van de moeraseik op een rij:
- De moeraseik kunt u met het snoeien prima kleinhouden. Wilt u echt een kleine eik, kies dan natuurlijk voor de eerder genoemde dwerg boleik
- Deze eik bloeit in mei met eikeltjes;
- Net zoals bijna alle andere eiken heeft ook dit soort last van de processierups. Hierover vertellen we later meer;
- De moeraseik is in tegenstelling tot de zomereik, niet veeleisend. Vochtige en droge grond zijn allen prima.
- Het boeit deze eik ook echt totaal niet op welke grond hij staat. Klei, zand, leem, alles prima. Gebruik wel wat Aanplantgrond.
- Winterhard is deze eik als de pest. Geen één kou maakt deze boom kapot.
- Deze moeraseik staat het liefst wel een beetje in het zonnetje. Op een plek neerzetten met 100% schaduw is dus minder aan te raden.
Advies over de eik snoeien
Snoeien, doet u het graag? De meeste mensen geven aan dat ze het niet ”het leukste klusje” vinden. Prima, maar dan heeft u bij deze boom ook heel veel geluk! In principe heeft deze eik geen snoei nodig. Indien je hem nooit snoeit heb je na 25 jaar wel een boom van 20 meter, maar dat is een bijkomende verassing natuurlijk. Met een beetje goed snoeien kan deze boom wel 6/8 meter blijven. Hieronder geven we wat tips om te snoeien:
- Snoei de moeraseik tussen januari en maart
- Wacht 2/3 jaar met de eerste snoei.
- Voor het snoeien kunt u een heggenschaar en zaag gebruiken.
- Wanneer u de boom voor het eerst wil gaan snoeien zult u 1 dominante tak uit moeten kiezen die moet blijven. Dit is vaak een verticale grote tak. De andere dominante takken mogen weg gehaald worden, zodat de boom meer schaduw tot zich kan nemen.
- Snoei de takken af buiten de takkenkraag, anders krijgt u lelijke wonden.
- Verwijder nooit meer dan 1/3 van de takken in één keer en houd de kruin ook mooi vol.
- Verder kunt u de eik bijpunten in een kroonvorm.
Indien u exact wil weten hoe u alles moet snoeien en waar u rekening mee moet houden adviseren wij om ”Hoe een eikenboom te snoeien” te lezen.
Advies over de eik planten
Hoe u uw moeraseik het beste kunt planten? We hebben voor u een handige aanplant handleiding gemaakt voor het aanplanten. Hier staat uitgelegd hoe om te gaan wanneer de boom is geleverd tot en met het aanplanten. Volg deze stappen goed op want dit is de basis voor de juiste groei. Vind u het toch lastig de eik zelf te planten? Contact ons dan even.
De eikenprocessierups
”Elk pracht wezen heeft ook zijn last, zo is bewezen.” Hiermee bedoelen we dat de moeraseik last heeft van de eikenprocessierups. Niet verbaasd, maar toch jammer natuurlijk. Het goede nieuws is, de moeraseik heeft echt geen last van dit kleine beestje. Maar u kan dit natuurlijk wel hebben. We adviseren u niet te spuiten, dit is slecht voor uw gezondheid en het milieu. De eikenprocessierups heeft veel beter werkende natuurlijke vijanden. Hieronder ziet u ze:
- koolmees
- pimpelmees
- spreeuw
Voor- en nadelen moeraseik
- De moeraseik heeft heldergroene gelobte bladeren
- Heeft in mei een prachtige bloei met eikels
- Goed te onderhouden
- Heeft een prachtige herfstkleur
- Heeft last van de eikenprocessierups
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl