Beschrijving
Rode Boskoop appelboom (Goudreinet)
De Rode Boskoop appelboom is een boom waarvan u waarschijnlijk ooit wel is een appel heeft gegeten. De bijnaam van de Rode Boskoop is namelijk De goudreinet. Wellicht dat deze laatste naam u wat bekender in de oren klinkt. De Rode Boskoop appel ligt eigenlijk overal wel in de supermarkt. Samen met de Elstar Appelboom (favoriet) zijn dit wel echt de twee favorieten. De Rode Boskoop kunt u wel makkelijk herkennen aan zijn grove schil. Dit maakt de appelboom zeker niet minder lekker, maar wel meer herkenbaar. De meeste mensen zijn er van overtuigd dat de lekkerste appeltaarten en appelflappen gemaakt worden met de Goudreinet appel. Indien u toevallig een bakker bent van appeltaarten en het beter weet, Contact ons dan even, dan passen we de tekst aan 🙂
Verder is de Rode Boskoop appelboom een goed vruchtdragende variant, dus dat is ook een groot voordeel. Hij is echter niet zelf bestuivend. De Elstar variant kan de Goudreinet hierbij altijd goed helpen. Deze bomen dus bij elkaar zetten is verstandig indien u van plan bent meerdere appelbomen te kopen. Ook de Rode Boskoop vruchten mag u gewoon in Oktober of November plukken.
De Rode Boskoop appelboom snoeien
Het snoeien van de Rode Boskoop is een verplichting die we u moeten opleggen. Het is bij appelbomen namelijk heel simpel, snoeit u ze niet? Dan krijgt u ook geen vruchten en ook geen bloesem. Om dus te kunnen genieten van de Rode Boskoop is dit even een dingetje. Het beste is om 1 keer te snoeien in de winter en 1 keer te snoeien in de zomer, maar de belangrijkste snoei vindt plaats in de winter. Vindt u snoeien minder leuk? Snoei dan dus alleen in de winter.
Winter snoei
Een makkelijke eerste vuistregel is: ”Vindt u het te koud om te snoeien, dan vindt de Rode Boskoop dit ook”. -10 is dus geen goede temperatuur, want we zijn geen Eskimo’s. +5 graden is zeker een prima temperatuur (voor de appelboom tenminste, misschien niet voor u). Wanneer u gaat snoeien mag u wel flink snoeien en ook grote takken wegknippen, indien dit de vorm van de appelboom ten goede komt. Het gaat er namelijk om dat de meest vruchtbare takken kunnen groeien. Dit noemen we de kortloten. De kortloten van de Rode Boskoop moet u dus niet wegsnoeien. U herkent de kortloten op de volgende manier:
- De kortloten hebben bloesem op de takken gehad in april/mei;
- Op de kortloten zitten dus kenmerken van de bloesem op de tak;
- De kortloten zijn vaak klein en nieuw.
Zomer snoei
In de zomer kunt u de goudreinet een beetje bijsnoeien voor de vorm en u kunt wat opstijgende takken wegknippen die bijvoorbeeld het zonlicht kunnen wegnemen voor de meer vruchtdragende takken. Het kan voorkomen dat u soms even ”een” verkeerde tak wegknipt. Niet gelijk gaan treuren, maar let wel een klein beetje op alstublieft.
De Rode Boskoop appelboom kopen
Om een goede beslissing te maken, hebben we hieronder wat feitjes neer gezet over de Rode Boskoop appelboom, oftewel, de Goudreinet appel. Op basis van deze feitjes kunt u beslissen of u de Goudreinet kunt kopen ja of nee. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat u de boom mooi vindt, het is ook belangrijk dat de Rode Boskoop goed in uw tuin past. Daarom zijn wij BetuweBomen.nl en staan wij voor deskundig advies.
- Er zijn 3 soorten maten bij fruitbomen: laagstam variant (vanaf 50 cm al takken, 130 cm hoog, halfstam variant (vanaf 125 cm takken, 200 cm hoog) en hoogstam appelbomen (vanaf 180/200 cm takken, 270/300 cm hoog);
- De Rode Boskoop past in iedere tuin en kan goed tegen de winter;
- Plaats deze appelboom in de halfschaduw of in de zon;
- De Goudreinet bloeit in april/mei met wit-roze bloesem op;
- De smaak van deze appel is zoetzuur;
- Groeit het liefst op kleigrond (in de Betuwe), maar andere grondsoorten werken ook prima;
- Wordt het liefst 2 keer per jaar gesnoeid.
Wanneer geeft de Goudreinet vrucht?
Niet elke appelboom geeft even snel vrucht. Een jongere boom zal minder snel vrucht geven dan een oudere boom. Hieronder een inschatting van wanneer de appelboom vrucht gaat dragen.
- laagstam = Na 2/3 jaar vruchtdragend
- halfstam = Na 1/2 jaar vruchtdragend
- hoogstam = Na 1/2 jaar vruchtdragend
Hoe deze fruitboom planten?
Hieronder geven we u een korte instructie van hoe u het beste uw Rode Boskoop appelboom kunt planten. Voor een compleet overzicht, bekijk dan even Aanplanten.
- Haal de pot rustig van de appelboom af. U plaatst de Rode Boskoop appelboom namelijk in de grond zonder pot;
- Maak een gat dat 1,5 keer zo groot is als de kluit van de boom;
- Zet de boom goed en recht in de grond en druk het grond weer aan zodat de grond weer recht is. Gebruik bij het planten Boompalen bomen en Compleet set boombenodigdheden;
- U kunt altijd wat Aanplantgrond erbij gooien. Plant u in de zomer? Geef dan ook vooral genoeg water.
Voor- en nadelen Rode Boskoop
- Heerlijke stevige vrucht die zoetzuur is
- Groeit goed op elke grond, maar het liefst in de klei en groeit goed in elke tuin (klein of groot)
- Heerlijke appelflappen en appeltaarten kunne met de Goudreinet gemaakt worden
- Is goed winterhard
- niet bladhoudend
tipje
Wilt u liever net iets anders dan een Appelboom kopen? Dat kan, onderaan deze pagina vindt u ”Gerelateerde producten”. Die laten producten zien waarbij de belangrijkste eigenschappen matchen. Maar waarbij de details kunnen variëren. In het schema hiernaast kunt u zien wat de eigenschappen van deze boom is. Belangrijk om te lezen voordat u de boom koopt hoor. De reden is, omdat we u alles willen aanbieden.
Extra hulp
Voor al uw overige vragen zijn er een paar aantal pagina’s die u misschien goed kunnen helpen:
- Wilt u graag deskundig en persoonlijk advies? Contact ons dan even.
- Bent u benieuwd hoe het beste u boom kunt aanplanten? Aanplanten stappenplan
- De extra materialen voor het planten krijgt u te zien bij het online afrekenen. Of bekijk ze hier Materialen
- Wilt u graag op de hoogte blijven van leuke tips en trick voor in uw tuin? Volg ons dan op Facebook BetuweBomen.nl